În cursul zilei de marți, o întâlnire importantă are loc la baza aeriană Ramstein din Germania. Potrivit publicației The Guardian, oficialii din peste 40 de țări urmează să se întâlnească acolo pentru a discuta despre ajutorul furnizat Kievului pentru a se apăra împotriva atacului rusesc din estul Ucrainei.

Secretarul american al apărării, Lloyd Austin, care s-a întâlnit duminică cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski va conduce întreaga reuniune având în vedere discuțiile purtate în urmă cu două zile la Kiev.

La rândul ăsu, generalul american Mark Milley, președintele Statului Major al forțelor SUA, va participa și el la reuniune, și precizează că un obiectiv cheie al discuțiilor este sincronizarea și coordonarea asistenței de securitate pentru Kiev, care include armament greu, precum și drone și muniție, potrivit Reuters.

Urmează săptămâni ”foarte critice”

Totodată, el a mai adăugat că urmează săptămâni ”foarte critice” pentru Ucraina, având în vedere tactica schimbată de Rusia, iar sprijinul este esențial pe câmpul de luptă.

„Următoarele săptămâni vor fi foarte, foarte critice. Au nevoie de sprijin continuu pentru a avea succes pe câmpul de luptă. Și acesta este scopul acestei conferințe”, a spus generalul.

Menționăm faptul că întâlnirea din Germania are loc într-un moment cheie. Trupele rusești s-au mutat în est pentru o ofensivă terestră în regiunile separatiste Donețk și Lugansk, după eșecul de laKiev.

Încă de săptămâna trecută, un semnal de alarmă în acest sens a venit de la purtătorul de cuvânt al Pentagonului, John Kirby,  care preciza că în momentul de față, cel mai important lucru „este deschiderea discuţiilor între ţări cu vederi similare privind relaţiile de apărare pe termen lung de care va avea nevoie Ucraina” ulterior.

Ucraina are nevoie de arme

Mai exact, oficialul american sublinia faptul că Ucraina are nevoie de arme pentru a se apăra, el precizând că nu este vorba doar despre garanții de securitate.

„Este vorba în principal de modernizare şi de a se asigura ca armata lor să fie în continuare puternică şi capabilă de a funcţiona în viitor. Nu este vorba de garanţii de securitate, ci de dispozitivul lor militar real”, a adăugat purtătorul de cuvânt al apărării americane”, a spus Kirby.

Amintim faptul că de la începutul războiului și până în prezent, Statele Unite au fost alături de Ucraina și au coordonat furnizarea de echipamente militare, în special muniţie, din aproximativ 30 de țări.