Întâlnirea dintre cei doi oficiali, în marja unei conferinţe a miniştrilor apărării la Siem Reap, este prima între Lloyd Austin şi Wei Fenghe din iunie, înainte de vizita lui Nancy Pelosi, o mare figură a politicii americane, în Taiwan, insula revendicată de Beijing, fapt ce a înfuriat autorităţile chineze.

China a considerat că vizita lui Nancy Pelosi, la începutul lui august, este o provocare majoră. Ea a fost la acel moment cel mai înalt oficial responsabil american care a vizitat insula în ultimele decenii. Nancy Pelosi a anunţat de atunci că va renunţa la postul de lider al democraţilor în viitoarea Cameră a Reprezentanţilor Statelor Unite, unde republicanii au obţinut majoritatea.

Între timp, China şi SUA au încercat să scadă tensiunea prin organizarea de întâlniri între înalţi responsabili.

Primele discuţii faţă în faţă între liderii SUA și China

Pe 14 noiembrie, preşedinţii Joe Biden şi Xi Jinping s-au întâlnit timp de trei ore la un summit al G20 la Bali, în Indonezia. Au fost primele discuţii faţă în faţă între liderii celor mai mari două economii ale lumii de când sunt preşedinţi.

Această întâlnire a fost urmată de o întrevedere între Xi Jinping şi vicepreşedinta americană Kamala Harris la Summitul Asia-Pacific la Bangkok.

Kamala Harris a întărit mesajul preşedintelui Biden că ambele ţări trebuie să „menţină linii deschise de comunicare pentru a gestiona în mod responsabil concurenţa dintre ţările noastre”, potrivit unui responsabil de la Casa Albă, a arătat AFP.

Întâlnirea sa cu Joe Biden a fost „strategică şi constructivă”

Potrivit presei de stat chineze, preşedintele Xi i-a spus vicepreşedintei Harris că întâlnirea sa cu Joe Biden a fost „strategică şi constructivă” şi a avut „o mare importanţă pentru orientarea relaţiilor chino-americane” pe viitor.

În paralel, presa a arătat că SUA încearcă să oprească creșterea influenței Chinei în regiunea Pacificului. Vicepreședintele Kamala Harris a anunțat, în acest sens, finanțări de 600 milioane de dolari pentru zona respectivă. În acest context, vicepreședintele american a explicat la Forumul insulelor Pacificului (FIP) că SUA vor deschide două noi ambasade în regiune. Acestea se vor afla în Tonga şi Kiribati.

„Este o etapă importantă. Suntem foarte bucuroşi să avem în sfârşit o prezenţă americană în Tonga”, a declarat Kamala Harris.

Regiunea a dobândit o importanță strategică aparte. În acest context, SUA își propun să numească un emisar pentru Pacific şi să lanseze o strategie pentru regiune. În aprilie, insulele Solomon au semnat un acord de securitate foarte criticat cu China, bulversând alianțe de lungă durată cu puterile occidentale.