În contextul în care protestele continuă în Belarus împotriva realegerii lui Aleksandr Lukaşenko, Angela Merkel urmează să se întâlnească la Berlin cu lidera opoziţiei, Svetlana Tihanovskaia.
Tihanovskaia i-a cerut preşedintelui rus Vladimir Putin să nu intervină în Belarus, stat care este afectat de proteste şi represiune violentă în urma alegerilor prezidenţiale din 9 august, conform agerpres.ro
„L-aş ruga pe domnul Putin să nu sprijine regimul pentru că ceea ce se întâmplă în Belarus sunt problemele noastre interne”, a afirmat Tihanovskaia în prezenţa participanţilor la un eveniment al German Marschall Fund la Berlin.
Rusia este cel mai apropiat aliat al Belarusului. Putin a promis că va trimite trupe pentru a-l sprijini pe Lukaşenko dacă va fi necesar pentru a pune capăt protestelor şi a restabili ordinea.
Tihanovskaia şi-a exprimat recunoştinţa faţă de interesul manifestat de Germania. „Suntem foarte recunoscători că vorbiţi atât de tare despre Belarus. Avem nevoie de această atenţie acum”, a spus Tihanovskaia.
În declaraţii anterioare pentru publicaţia Der Spiegel, Tihanovskaia a indicat că discuţiile sale cu Angela Merkel ar putea include posibilitatea ca aceasta să aibă un rol de mediator în criza din Belarus.
Svetlana Tihanovskaia a vizitat marţi o porţiune a Zidului din Berlin
Svetlana Tihanovskaia a vizitat marţi o porţiune a Zidului din Berlin înaintea unei întâlniri cu cancelarul Angela Merkel, mărturisind că vede în acesta un simbol al transformării pe care ea doreşte să o provoace în Belarus, notează Reuters.
Tihanovskaia, care consideră că a câştigat alegerile prezidenţiale desfăşurate în urmă cu două luni în Belarus şi îl acuză pe preşedintele Aleksandr Lukaşenko că se agaţă de putere printr-o fraudă electorală masivă, se află la Berlin pentru a obţine sprijin pentru cauza sa.
SUA a sancționat opt înalţi responsabili din Belarus
SUA au anunţat sancţiuni economice împotriva a opt înalţi responsabili belaruşi, între care ministrul de interne, pentru rolul lor în represiunea mişcării de contestare în Belarus după alegerile prezidenţiale din august care, potrivit opoziţiei, au fost fraudate de Aleksandr Lukaşenko, reales cu 80% din sufragii pentru al şaselea mandat la conducerea ţării, relatează AFP şi Reuters.
„Aspiraţiile democratice ale poporului belarus de a-şi alege propriii lideri şi de a-şi exercita paşnic drepturile sale s-au izbit de violenţa şi opresiunea responsabililor belaruşi”, explică secretarul american al Trezoreriei, Steven Mnuchin, într-un comunicat dat publicităţii pe site-ul web al instituţiei. Aceste sancţiuni au fost luate împreună cu Marea Britanie, Canada şi Uniunea Europeană, precizează Trezoreria SUA.
Uniunea Europeană a impus sancţiuni vineri împotriva a 40 de responsabili belaruşi implicaţi în reprimarea opoziţiei din Belarus, o decizie la care Minskul a reacţionat prin măsuri de retorsiune, în timp ce Moscova a calificat-o drept un „semn de slăbiciune” din partea liderilor europeni.