Cei doi oficiali au luat parte, cu prilejul întrevederii, şi la o videoconferinţă cu reprezentanţi ai Fondului de Investiţii al Iniţiativei celor Trei Mări (FII3M), potrivit agerpres.ro
Un instrument fundamental
A fost trecut în revistă stadiul operaţionalizării FII3M, ale cărui baze au fost puse cu prilejul Summitului Iniţiativei celor Trei Mări (I3M) din 2018, de la Bucureşti, găzduit cu succes de către preşedintele Klaus Iohannis.
„Fondul reprezintă un instrument fundamental care are ca obiectiv finanţarea proiectelor de interconectare din regiunea celor Trei Mări şi a arătat că realizarea proiectelor prioritare de interconectare ale I3M în sfera transporturilor, energiei sau digitalului ar putea oferi un sprijin important redresării economice post-pandemie”, transmite ministrul Bogdan Aurescu
Impact pozitiv semnificativ asupra creşterii economice
Continuarea implementării unor proiecte majore de conectivitate regională va avea, totodată, un impact pozitiv semnificativ asupra creşterii economice şi asupra pieţei muncii din Europa Centrală şi de Est.
De asmenea, şeful diplomaţiei române s-a referit şi la rolul I3M de consolidare a Parteneriatului strategic dintre Uniunea Europeană şi Statele Unite ale Americii, esenţial pentru securitatea şi prosperitatea celor două maluri ale Atlanticului.
Acesta a subliniat că intenţia SUA de a aloca până la 1 miliard de dolari pentru proiecte I3M reprezintă o contribuţie importantă la dezvoltarea regiunii şi a parteneriatului transatlantic în ansamblul său.
Astfel, oficialul român a reiterat valoarea strategică a proiectelor care vor fi implementate prin FII3M, la care participă ca fondatori Banca Poloneză de Dezvoltare (BGK) şi Eximbank din România, pe lângă importanţa lor economică. De asemenea, acesta a menţionat importanţa implicării în Fond şi a băncilor de profil din regiune, precum şi a instituţiilor financiare europene şi internaţionale, alături de investitori privaţi.
Cu prilejul întrevederii, ambasadorul Adrian Zuckerman i-a oferit ministrului Bogdan Aurescu drapelul Statelor Unite ale Americii arborat la Ambasada SUA din România la 14 iunie 2020, dată când s-au împlinit cei 140 de ani de la stabilirea relaţiilor diplomatice bilaterale.
„Gestul, de o înaltă valoare simbolică, ilustrează trăinicia şi încrederea care caracterizează prietenia româno-americană şi Parteneriatul strategic dintre cele două ţări”, transmite MAE.