Racheta balistică a parcurs, în aproximativ un minut, 120 de kilometri, după care s-a dezintegrat în 20 de fragmente şi s-a prăbuşit în Marea Galbenă, în vestul peninsulei coreene. "Satelitul de observare a Pământului nu a reuşit să intre pe orbita prestabilită. Oameni de ştiinţă, tehnicieni şi experţi cercetează acum cauza eşecului", a fost anunţul televiziunii de stat din Coreea de Nord.
Această recunoaştere a eşecului a fost una neobişnuită din partea regimului nord-coreean, din moment ce acesta a fost văzut de către cei 23 de milioane de oameni care au acces doar la ştirile controlate de stat. O lansare similară, care a eşuat în 2009, a fost declarată drept un succes de Coreea de Nord. Coreea de Sud şi SUA au confirmat eşecul.
Lansarea de vineri a încălcat termenii unui acord de ajutor încheiat recent cu Statele Unite, dar şi sancţiunile din partea ONU. Washington, Tokyo şi Seul au emis avertăzări şi au spus că-şi vor intensifica vigilenţa. SUA vor anula livrările a mii de tone de alimente destinate Coreei de Nord, ca răspuns la testul efectuat astăzi, a declarat un oficial al administraţiei Obama. Liderii internaţionali au avertizat Phenianul să renunţe la planurile de lansare, dar statuş a refuzat să dea înapoi, afirmând că operaţiunea are scopuri paşnice.
"În ciuda eşecului lansării rachetei, acţiune provocatoare a Coreei de Nord ameninţă securitatea regională, încalcă dreptul internaţional şi contravine propriilor sale angajamente recente", a declarat purtătorul de cuvânt al Casei Albe, potrivit Reuters. Consiliul de Securitate al ONU se va reuni de urgenţă, vineri, pentru a decide etapele următoare în cazul Coreei.
<object height="315" width="560"><param name="movie" value="https://www.youtube.com/v/uGgjzDWai44?version=3&hl=en_US" /><param name="allowFullScreen" value="true" /><param name="allowscriptaccess" value="always" /><embed src="https://www.youtube.com/v/uGgjzDWai44?version=3&hl=en_US" type="application/x-shockwave-flash" allowscriptaccess="always" allowfullscreen="true" height="315" width="560"></embed></object>
Rusia se opune adoptării de noi sancţiuni împotriva Coreei de Nord, spunând că acestea nu pot contribui la rezolvarea problemei.
"Noi nu credem în noi sancţiuni, ele nu vor da nimic din perspectiva reglementării situaţiei. Regretăm această lansare a Phenianului, în ciuda apelurilor insistente ale comunităţii internaţionale să nu facă acest lucru, inclusiv a apelurilor unor state prietene Coreei de Nord – şi China şi Rusia au adresat asemenea apeluri. Din fericire, de această dată, eşecul lansării nu s-a soldat cu pagube pentru alte state", a spus vineri ministrul rus de externe, Serghei Lavrov.