Vladimir Putin şi Xi Jinping poartă convorbiri oficiale la Moscova, marţi, în cea de-a doua zi a vizitei de stat a liderului chinez la Kremlin. În prima zi a întâlnirii, luni, cei doi lideri au discutat despre planul de pace al Chinei pentru Ucraina. Azi, Putin și Xi Jinping s-au salutat cu o strângere de mână, apoi au fost intonate imnurile naţionale ale Rusiei şi Chinei, relatează DPA şi EFE.

Vladimir Putin şi Xi Jinping s-au aşezat unul în faţa celuilalt la o masă lungă, însoţiţi de miniştrii de externe şi ai apărării din cele două ţări, precum şi de alţi membri ai guvernelor lor. Xi Jinping l-a invitat pe Vladimir Putin să viziteze China cât mai curând, invitaţie adresată şi premierului Mihail Mişustin.

Cooperarea economică este de aşteptat să fie subiectul central al summitului după întâlnirea individuală de luni, când discuţiile, care au durat patru ore, s-au axat pe conflictul din Ucraina.

Creșterea livrărilor de gaze duc schimburile ruso-chineze la un record

Putin, care a estimat că s-a întâlnit cu omologul său chinez de aproximativ 40 de ori, declarase că întâlnirea de marţi va fi dedicată cooperării economice şi proiectelor comune. Liderul rus a spus că schimburile comerciale vor depăşi anul acesta pragul istoric de 200 de miliarde de dolari, în mare parte datorită creşterii livrărilor de gaze pe fondul boicotului european din cauza campaniei militare din Ucraina.

Potrivit Kremlinului, cei doi preşedinţi intenţionează să semneze o duzină de documente, inclusiv două declaraţii privind consolidarea cooperării strategice şi planuri de interacţiune economică până în 2030. Pe ordinea de zi se află şi chestiuni legate de cooperarea tehnico-militară, potrivit Moscovei.

Purtătorul de cuvânt al preşedintelui, Dmitri Peskov, a declarat că cei doi lideri vor face o declaraţie în faţa presei la finalul întânirii oficiale, dar jurnaliştii nu vor putea pune întrebări.

Au fost prezenți și miniștri din cele două țări

A doua serie de convorbiri între președinții rus și chinez a început la Moscova în cursul după-amiezii, după un prim dialog care s-a întins, luni, pe durata a aproape cinci ore.

Întâlnirea de marți a debutat cu imnurile celor două țări, China și Rusia. Xi Jinping și Vladimir Putin au stat unul lângă celălalt, ocazie cu care a fost vizibilă diferența de statură dintre cei doi.

Formatul extins al întâlnirii de marți implică prezența la discuții a unor oficiali din guvernele și agențiile ambelor țări.

Între aceștia, potrivit informațiilor oficiale de la Kremlin, se numără și Dmitri Medvedev, vicepreședinte al Consiliului de Securitate al Federației Ruse, care a scris, luni, pe Twitter că  „își poate imagina” un bombardament cu rachete hipersonice Onyx asupra Curții Penale Internaționale de la Haga.

Este vorba de instanța care a emis pe numele lui Vladimir Putin un mandat de arestare pentru presupuse crime de război în Ucraina.