Premierul Ungariei, Viktor Orban, a dezbătut mai multe subiecte importante împreună că premierul României, Marcel Ciolacu. Despre acest lucru a vorbit șeful UDMR, Kelemen Hunor, care a oferit mai multe informații după întâlnirea informală.
Președintele UDMR, Kelemen Hunor, a spus că la întâlnirea dintre premierul Ungariei, Viktor Orban, și premierul României, Marcel Ciolacu, au fost discutate mai multe subiecte importante, precum relația dintre cele două țări.
Marcel Ciolacu și Viktor Orban au dezbătut mai multe subiecte importante
Alte subiectele dezbătute de Viktor Orban și Marcel Ciolacu au fost spațiul Schengen, investițiile și infrastructura feroviară.
„Ultima întâlnire între cei doi a avut loc în 2010, când Orban s-a întâlnit cu premierul Boc. 13 ani au trecut și cred că am intrat în normalitate. Marcel Ciolacu l-a invitat pe Viktor Orban și Viktor Orban a acceptat această invitație.
Săptămâna trecută, vineri după-amiază, spre seară, a fost lansată această invitație și răspunsul a venit foarte repede. A fost o întâlnire informală, nu a fost pregătit, nu era o agendă, era o discuție informală, dar era o reintrare în normalitate.
Până acum, Orban n-a mai avut invitație de la niciun alt premier. A fost o masă de prânz între patru oameni. Am fost și eu și Sorin Grindeanu”, a declarat Kelemen Hunor.
De asemenea, șeful UDMR a spus și că cei doi „au discutat despre relațiile dintre cele două state și despre câteva probleme importante care pot fi puse în aplicare pe termen lung”, cum ar fi infrastructura feroviară, Schengen și investițiile.
„Orban spunea la un moment dat că așteaptă investitori în Ungaria”, a completat președintele UDMR pentru Digi24.
Cele două guverne ar vrea să implementeze un mare proiect de infrastructură
Amintim că Marcel Ciolacu și Viktor Orban au discutat în cadrul întâlnirii informale avute la București despre un mare proiect de infrastructură pe care cele două guverne ar vrea să îl implementeze.
„Până nu ai deziderate majore nu ai cum să pui în aplicare. Dacă nu există un mare proiect, o viziune pe termen lung, nici finanțare nu găsești și nici detaliile nu pot fi stabilite. Există în acest moment această idee.
Trebuie să fii de acord că trebuie să construiești o astfel de linie, după aceea trebuie să faci un studiu unde și cum se poate realiza, trebuie să găsești tehnologie și s-a pus problema să fie o tehnologie europeană și francezii sunt în prima linie cu tehnologia lor și după aceea, dacă ai și tehnologia și studiile de fezabilitate, poți să găsești și finanțare.
Este un proiect care sigur va dura un deceniu, cel puțin, în momentul în care începe punerea în aplicare, dar fără deziderate majore stai pe loc. Trebuie să știi să visezi, visul să fie ceva care să fie pus în aplicare și sigur că se va realiza”, a conchis Kelemen Hunor.
Amintim că Viktor Orban a venit la București în vizită privată, special pentru întâlnirea cu Marcel Ciolacu. Totodată, premierul maghiar participă în această săptămână la Școala de Vară de la Tușnad, unde în fiecare an susține un discurs.