”Întâlnirile Live Capital”. Alexandru Petrescu, fost ministru al Economiei: ”În cadrul IMM Invest, astăzi, sub 3.500 de companii au luat bani”

”Investiții care salvează România” a fost subiectul de azi al dezbaterilor inițiate și susținute online de revista Capital. Printre cei prezenți în platoul nostru virtual s-a numărat și Alexandru Petrescu, fost ministru al Economiei, de la care am avut destule de înțeles.

”E important cum putem să transformăm această criză într-o oportunitate. Pentru că acest lucru se poate. (…) Din perspectiva disponibilității de fonduri europene, toate programele planificate , de la Green Deal la altele, s-au convertit în pachete de ajutor financiar îndrptat către statele membre. Aceasta ar fi o sursă de finațare. Chestiunea este în ce măsură putem noi atrage acești bani pentru a-I putea folosi. (…). Eu sunt prentru programele multianuale. Din păcate, noi, ca țară, ca și clasă de politicieni, suferim de o lipsă de viziune. Parcă ne-am pierdut capacitatea de a planifica, nu mai spun de aceea de a operaționaliza. În principiu, eu am privit cu ochi buni lansarea unui program pe termen lung (programul guvernului Orban – n.r.). Situația, însă, este una specială, și dincolo de panificarea a cinci, șapete ani, zece ani, trebuie să ne gândim la niște pachete de salvare pentru că ne aflăm în plin picaj economic”, a opinat fostul ministru al Economiei. ”Eu aș fi dus ponderea de ajutor economic în zona lui ”imediat” și de abia după aceea aș fi avut în vedere remodelarea pe termen mediu și lung”, a mai subliniat Alexandru Petrescu.

”Șomajul tehnic a fost o necessitate imadiată, pe de altă parte au remarcat o apreciere, chiar și de către premierul României , sistemului implementat de Germania, acel ”kurzarbeit” care permitea păstrarea oamenilor în câmpul muncii. Eu aș fi preferat această variantă. Din păcate, Guvernul României nu a dus  această idee, de conversie a șomajului tehnic în modelul german de contract variabil (…). În ceea ce privește IMM Invest, intenția bună, fără doar și poate, nu și-a făcut impactul (…). Cifrele arată cam așa: peste 125.000 de IMM-uri au depus solicitări de linii de finanțare. Din acestea, 11.000 au fost procesate sau se află în acest stadiu, de procesare, și vorbim de puțin peste 3.000 de companii care au accesat linii de finanțare, în trei luni (…). Deci, numărul de companii care, efectiv au luat bani, este sub 3.500 de firme, astăzi”, a mai punctate Alexandu Petrescu.

Întreaga dezbatere poate fi urmărită aici: