O bună parte din dezbatere s-a axat pe ceea ce pacienții au numit-o a fi o criză a medicamentelor. Lipsa unor medicamente din depozitele farmaciilor nu este o chestiune nouă, dar în contextual pandemic, pentru unii bolnavi, aceasta a devenit o chestiune de supraviețuire.

Intreaga emisiune poate fi urmarită aici:

Așa după cum știm, faptul că în România prețurile la medicamente sunt sub prețurile practicate în restul UE a favorizat înființarea unui export paralel de produse medicamentoase. Această practică a afectat direct pacienții români, dar după spuse le Anei Crupariu, reprezentant al Colegiului Farmaciștilor din România, și fost purtător de cuvânt al Agenției Naționale a Medicamentului și a Dispozitivelor Medicale din România, metoda s-a redus enorm în România. ”Prin ordinul ministrului Sănătății din martie 2017, o măsură menită să asigure stocuri adecvate și continue pe piața din România, și a publicării acestuia pe site-ul Agenției Medicamentului, și obligativitatea distribuitorilor de medicamente de a face publică intența de export, fenomenul exportului paralel s-a diminuat enor în România. Spune Anca Crupariu. Aceasta ne spune că situația creată în aprilie anul curent nu s-a datorat acestui fenomen. Anca Crupariu: ”Spre exemplu, din ianuarie 2020, nu s-a mai exportat nicio cutie de Euthyrox”. Trebuie să amintim că lipsa acestui medicament a făcut multe valuri în populație mai cu seamă odată cu intarea României în starea de urgență.

În context, Marian Pană a subliniat că ”cea mai neplăcută situație este atunci când anunți un pacient că nu există un anumit medicament la farmacia. Totuși, nu putem folosi cuvântul criză. Dacă ar fi criză, ar fi grav. Lipsuri, da, dar criză, nu”. ”Cât despre faptul că vin pacienții și iau medicamente după părerea farmacistului, aceasta este o legendă. Majoritatea farmaciștilot trimit bolnavii la medic”, mai spune Marian Pană. Vizavi de posibilitatea retragerii unor medicamente de pe piață, Marian Pană spune și că ”plolitica de prețuri generează probleme, pentru că, la unele medicamente, prețul fiind prea jos ca să stârnească interesul producătorilor externi”.

Prezentă la dezbatere, Cristina Pavel, vicepreședinte al Asociației Farmaciilor Independente Ethica, a vorbit și despre faptul că autoritățile române nu a văzut în farmacist primul profesionist pe care îl întâlnește orice pacient. ”Foarte multe din activitățile de educație și prevenție pe care le poate demara statul român pentru a crește pe termen mediu și lung gradul de sănătate al populației se pot face prin farmacii. În alte țări sunt foarte mulți pacienți monitorizați prin intermediul farmaciilor, cum ar fi managementul pacientului hipertensiv sau diabetic.(…) Staul trebuie să pună un mai mare acceant pe prevenție, lucru care se poate face cu un minim efort prin farmaciști. Lipsa acestei preocupări a împins farmaciile spre zona mai mult comercială”, spune Cristina Pavel.