Ca de obicei, discuțiile au fost moderate de colegul nostru Claudiu Șerban și totul a plecat de la un lucru clar, acela că, în Uniunea Europeană, cele mai multe state reușesc să exploateze peste 80% din deșeurile generate.
În context, Geanin Șerban a precizat un lucru simplu, dar valoros: ”Noi încercăm să deturnăm de la depozitare o cantitate cât mai mare de deșeuri din ambalaj”. De asemenea, directorul executiv al Green Point Management a subliniat că ”Green Point este organizația care are arie geografică la nivel național, are cele mai multe contracte și protocoale cu primăriile din România, și atingem anual obiectivul de reciclare al producătorilor pe care îi reprezentăm”.
”Folosim resurse naturale pentrurealizarea de produse. Acestea le utilizăm în scopul în care au fost create, apoi ajungeau la groapă. Ce se încearcă de ani de zile este transformarea acestei linii drepte într-un cerc, în acea economie circulară de care se tot vorbește, în sensul de a întrerupe acest drum al deșeurilor către depozitare. Noi asta încercăm, prin aceste campanii de conștientizare, să facem populația să înțeleagă de ce trebuie să facă acel minim efort de a pune PET-ul în recipientul indicat.(…) Dacă noi, fiecare, vom face, acasă, la serviciu, această acțiune, atunci calitatea materialului este bună și nu va fi infestată”, spune directorul operativ al Green Point Management.
”Din nefericre pentru a reuși în întreg acest sistem, condițiile sunt cumulative. Adică dacă se face doar o acțiune și celelalte lipsesc, practic, rezultatele pozitive se anulează. (…) Sunt primării în România care, prin consecvența și determinarea autorității, au reușit tocmai aplicând penalități, și întrega comunitate a beneficiat de pe urma acestora. Din păcate, principiul ”plătești cât arunci”, nu se prea aplică, și nici nu cred că se va aplica în mod eficient în România în perioada următoare”, a mai precizat Geanin Șerban.
”Am făcut multe campanii de conștientizare, am făcut proiecte-pilot în sate, în orașe. Copiii, în general, sunt extrem de entuziaști, dar dacă, în continuare, primarul, părintele și toți cei din societate nu păstrează ceea ce copiii demonstrează că pot să facă într-o campanie de conștientizare, practic, nu vom reuși să facem din acest lucru un mod de viață. Astfel, aș spune că pe lângă infrastructură, determinare a autorităților, trebuie și consecvența fiecăruia dintre noi, a concluzionat Geanin Șerban.
Acest articol a fost realizat cu sprijinul Romprest și face parte din campania de conștientizare publică de colectare selectivă a deșeurilor.