Specialist recunoscut al politicilor acestui segment economic care contribuie serios la bugetul național, Liviu Popovici a abordat diferite subiecte. Spre exemplu, a lămurit anumite aspecte privind hotărârea Executivului de a dechide sălile de jocuri de noroc, în timp ce restaurantele au rămas închise.
Un lucru evident este acela că, la masă, în restaurant, nu poți să stai cu masca pe față, în vreme ce, într-o sală de jocuri acest lucru posibil, recomandat și obligatoriu. De asemenea, aici s-au instalat panouri separatoare și niciun jucător nu stă mai mult de 40 de minute la un aparat sau la masa de joc. Popovici a venit, însă cu alte și clarificări, a vorbit și despre faptul că au fost o serie de consultări cu responsabili de la Guvern, înainte de a se lua decizia de redeschidere a sălilor de joc.
Important, Liviu Popovici a precizat că redeschiderea a dat o gură de aer jocurilor de noroc tradiționale, tip retail, nu și celor online.
”Trebuie să luăm în considerare și contribuțile pe care le aduc jocurile de noroc bugetului de stat. Vorbim despre aproximativ 600 de milioane de euro anual, contribuții directe și indirecte, inclusiv contribuții salariale, impozite pe profit, de TVA, care în industrie nu este deductibil. Fiecare lună închisă însemnă o pierdere a bugetului de 50 de milioane de euro”, spune Liviu Popovici.
O legendă urbană spune că, într-o situație de criză, jucătorii de noroc se înmulțesc, în speranța unui câștig. Ei bine, acest lucru nu este câtuși de puțin adevărat, spune Popovici: ”Avem un exemplu mult mai palpabil, criza din 2008 – 2009, și rezultatele industriei. S-a observat o contracție de 30% în perioada 2009-2010, deci industria jocurilor de noroc a urmat ceeea ce s-a întâmplat în economie. Percepția că jocurile de noroc prospeăr într-o perioadă de criză nu este adevărată!”
Și o veste bună: Loteria Națională face eforturi să treacă la digitalizarea seviciilor specific.
Urmăriți, aici, întreaga emisiune: