Astăzi, subiectul dezbaterilor online organizate de Capital s-a axat în jurul deșeurilor, ca resursă. Printre invitați s-a numărat și directorul operativ al Romprest, Sorin Velicu. Toți bucureștenii știu despre Romprest și eforturile sale de salubrizare la superlativ a Capitalei.
Așa după cum spune și Sorin Velicu, selecția deșeurilor este primul pas spre valorificarea acestora în mod optim. ”Dacă vom reuși, împreună cu autoritățile publice locale, să conștientizăm populația că în momentul în care aruncă un deșeu este foarte bine să îl pună separat în recipientul dedicate, cred că procentul de deviere al deșeurilor de la depozitare o să se apropie de 100%. Totul începe de acasă, iar noi ca operatori de salubrizare, colectare și transport și stațiile de tratare și sortare suntem pregătiți să procesăm aceste deșeuri”, a punctat directorul operativ al Romprest.
Din experiența Romprest, Sorin Velicu a mai spus că deseori colectorii se lovesc de acea parte a generatorilor de deșeuri care chiar dacă programele sunt aprobate și promovate nu se conformează. ”Astfel am ajuns să avem zilnic minimum 200 de recipiente neconforme din circa 10.000 de recipiente pe care trebuie să le ridicăm zilnic din portofoliul de București al companiei Romprest”, mai spune Sorin Velicu.
”La ora actuală, toți operatorii de salubrizare ne-am adaptat constant evoluției colectării. Avem programele stabilite foarte clar, dar cred că o resursă importantă este autorității la nivel de avertizări, somații, pentru a îndepărta aceste neconformități. (…) Noi suntem pregătiți pentru orice etapă care poate să ducă la o colectare cât mai selectivă și mai curată a acestor deșeuri reciclabile, și așteptăm ca autoritățile publice să fie, ca și până acum, alături de operatori”, subliniază Sorin Velicu.
Aplicarea legii de cătrea autoritatea publică locală nu trebuie să fie îndreptată numai spre operatorul de salubritate, ci, în special, către generatorul de deșeuri, mai crede directorul operativ al Romprest.
Acest articol a fost realizat cu sprijinul Romprest și face parte din campania de conștientizare publică de colectare selectivă a deșeurilor.