Cand euro sus, cand euro jos, iar vanzatorii de case cu el numai cand este sus! Este euro mai scump decat dolarul? Automat, vanzatorii de case isi schimba moneda de referinta de la dolar la euro, ceea ce creste pretul casei in raport cu deprecierea dolarului. In luna ianuarie, in momentele „de glorie” ale monedei euro, la un curs euro-dolar de 1,07%-1,09%, preturile reale in lei au crescut cu 7-8% doar prin acest artificiu. Scade euro si este mai scump dolarul? Imediat vanzatorii trec preturile in dolari. Trecerea nu este insa ireversibila in pietele imobiliare, unde traditional este dolarul, precum Muntenia, Oltenia si Moldova.
„O buna parte din ofertantii particulari nu este in conformitate cu realitatea, iar pe piata pretul este dat de ceea ce vrea proprietarul. De aceea, aceasta trecere la euro nu mai este ceva surprinzator, preturile fiind frecvent umflate din motive care nu au nimic cu raportul intre cerere si oferta”, afirma Mircea Clenciu, director al agentiei imobiliare Neocasa din Bucuresti. Totusi, este de asteptat ca la un moment dat sa ne „lipim” definitiv de euro. „Va fi in timp, cu cat intram mai mult in aria de influenta a zonei europene. Unele firme mari europene fac deja achizitii in euro, pentru ca bugetele lor sunt consolidate in aceasta moneda. Lumea este inca increzatoare in dolari, iar euro se va impune doar atunci cand BNR va schimba cursul de referinta la euro”, adauga directorul firmei Neocasa. In acest moment, circa 40% din preturile caselor de pe piata bucuresteana sunt exprimate in euro.
„Consideram ca efectuarea tranzactiilor imobiliare in euro reprezinta o adaptare la conditiile actuale ale pietei”, afirma Ionut Dumitrescu, director la Eurisko. Nu peste tot in tara este intalnit acest joc intre cele doua monede. Exista piete imobiliare locale unde euro se afla pe piata in proportie de peste 90% inca de anul trecut. Este cazul oraselor Timisoara si Arad, unde pana in 2001 preturile erau exprimate in marci, iar apoi s-a trecut, direct la euro. In zona Banatului si in unele orase din Ardeal, euro este stapan de anul trecut, si localnicii nici nu se gandesc sa-l dea pe dolar.
In celelalte zone ale tarii, preturile vor continua sa penduleze atata timp cat vor exista fluctuatii semnificative intre cele doua monede.
Intarirea euro scumpeste casele
6 februarie 2003, 12:00
Ultima modificare în 6 februarie 2003, 14:00
Cand euro sus, cand euro jos, iar vanzatorii de case cu el numai cand este sus! Este euro mai scump decat dolarul? Automat, vanzatorii de case isi schimba moneda de referinta de la dolar la euro, ceea ce creste pretul casei in raport cu deprecierea dolarului. In luna ianuarie, in momentele "de glorie" ale monedei euro, la un curs euro-dolar de 1,07%-1,09%, preturile reale in lei au crescut cu 7-8% doar prin acest artificiu. Scade euro si este mai scump dolarul? Imediat vanzatorii trec preturile
Etichete: arhiva
Publicat in categoriile: Arhiva
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Publicat in categoriile: Arhiva
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Pentru comentarii sau drept la replică, ne puteți contacta pe pagina noastră de Facebook
- Romanii vor gasi mai mult de munca pe piata internationala
- Taxe notariale mai mari pentru cumparatorii de case
- Romania cheltuieste mai mult decat castiga
- Telecomunicatiile se mentin pe creasta valului
- Asiguratorii „redescopera persoanele fizice
- Cum afli totul despre firme
- Piata de capital cauta companii mari care sa atraga investitorii
- Romanii de afara pun umarul la cresterea nivelului de trai
- In 2003 agricultura pariaza pe struti, rate si rachita
- Micile afaceri, intre piticii de gradina si telefonie