Pensiile întârzie din cauza grevei poștașilor
Întârzie pensiile! Valentin Ștefan, directorul Poștei Române, a spus că în anumite județe, pensionarii se vor confrunta cu întârzierea pensiilor. Motivul este greva poștașilor, care va avea loc săptămâna viitoare.
Acesta a asigurat însă că toate pensiile vor fi livrate până pe data de 15 aprilie.
„Cu siguranță vom respecta înțelegerea cu Ministerul Muncii și până la data de 15 aprilie toate pensiile vor fi livrate. Probabil că vor exista anumite dificultăți logistice, dar pe care le vom remedia în câteva zile.
E posibil să existe întârzieri de zile în unele orașe, dar în proporție de 90% pensiile vor fi livrate la timp în toată țara. Estimăm sau presupunem că în câteva județe din țară vor fi genul ăsta de probleme.
Puțin în sud, în special în vestul țării, undeva între sud şi un pic în vestul țării. Ne gândim că avem unele județe precum Buzău, Maramureș, în Arad e posibil.
Deci cam în zonele acestea. E greu să anticipăm ce o să se întâmple luni, dar noi ne așteptăm să existe sub 10% participanți la grevă din partea Poștei”, a declarat el pentru Antena 3 CNN.
Valentin Ștefan a spus, de asemenea, cum a decurs vizita sa în China.
„Încercăm să facem ce face orice companie care este interesată de livrarea de colete. Undeva între 60- 80-100 din volumele de coletărie din România vin din China. Încercăm să ducem poșta ca unul dintre principalii livratori de colete din România.
Miza noastră este să încercăm să le ținem deschise (n.r oficiile poștale care nu au fost modernizate). Peste tot în lume, ghișeele și oficiile poștale nu mai sunt profitabile. Nu vrem să ajungem acolo încât să închidem o parte din ele”, a afirmat el.
Nemulţumiri la Poșta Română
Amintim că miercuri, pe 27 martie, a fost programată o întâlnire de mediere între reprezentanții companiei și cei ai sindicatului, care va fi intermediată de Bogdan-Gruia Ivan, ministrul Cercetării, Inovării și Digitalizării.
El a subliniat că ministrul Cercetării a avut succes în facilitarea unor negocieri anterioare între conducerea companiei și sindicat. De asemenea, șeful CNPR a adăugat că dacă se va ajunge la un acord, contractul colectiv de muncă ar putea fi semnat în aceeași zi.
Directorul Poștei Române a adus în discuție nemulțumirile exprimate de sindicaliști în cadrul companiei, observând în același timp că, deși sindicatul a fost invitat la discuții de 47 de ori, acesta s-a prezentat doar de șapte ori, începând din luna decembrie a anului trecut.
„Contractul colectiv de muncă a expirat la 1 februarie. Conform legii, am demarat procedurile de negociere în luna decembrie. Au existat mai multe întâlniri. Noi am invitat sindicatul să participe de 47 de ori, sindicatul s-a prezentat de 7 ori în acest interval.
Discuţiile au fost destul de sterile pentru că nu am reuşit să spargem această primă revendicare în care sindicatul solicita 250 de milioane de lei în plus la fondul de salarii. Noi le spunem că nu avem banii aceştia, compania chiar nu are, e o companie care se autofinanţează, iar pe de altă parte nu ne permite legea bugetului de stat”, a spus el.
Valentin Ștefan explicat că există mai multe restricții legislative și că compania nu poate să le încalce.
Când a fost întrebat dacă compania exercită presiuni asupra sindicaliștilor, directorul general al companiei a declarat că situația este diferită.
El a menționat că liderii sindicali au exercitat presiuni asupra angajaților pentru a-i determina să intre în grevă de avertisment, iar aceste presiuni au fost raportate de persoanele implicate.
De asemenea, a subliniat că în cazul în care greva este declarată ilegală, toți angajații care au participat la aceasta vor fi responsabili să acopere prejudiciul provocat companiei pentru ziua sau zilele de grevă.
Conform informațiilor prezentate în cadrul conferinței, venitul mediu al unui angajat din companie este de 5.002 lei. Acesta include salariul de bază, sporurile și tichetele de masă de 30 de lei pe zi. La 1 ianuarie 2024, compania avea 6.200 de angajați cu salariul minim pe economie, dintr-un total de 21.500 de angajați. Mai multe puteți citi aici.