Probleme cu PNRR! România este în urmă cu îndeplinirea Planului Național de Redresare și Reziliență

Probleme cu PNRR! O spune clar chiar ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Adrian Câciu. El vorbeşte despre o întârziere de circa un an de zile.

Demnitarul a explicat că totul vine din probleme legate de îndeplinirea jaloanelor şi a ţintelor din cererile de plată.

„Avem o întârziere cam de un an de zile (în îndeplinirea PNRR – n.r.) și asta se datorează unor chestiuni care vin din îndeplinirea jaloanelor și țintelor din cererile de plată”, a afirmat Adrian Câciu, invitat în cadrul unei emisiuni pe B1TV.

Şeful de la MIPE spune că este, într-adevăr, vina României, însă nu este vina cuiva din Guvern sau Parlament.

Totuşi, autorităţile lucrează intens pentru remedierea situaţiei, dă asigurări Câciu. „Nu o lăsăm așa”, spune ministrul.

„Da (e exclusiv vina României – n.r.), dar nu e guvernamentală sau parlamentară. Este o situație, hai să spunem că nu e vina cuiva anume, dar este o situație reală.

Nu o lăsăm așa, dar întârzie. Fiecare lună pierdută înseamnă o lună întârziere, dacă vreți, a depunerii unei cereri de plată”, a mai precizat ministrul Proiectelor Europene, potrivit b1tv.ro.

PNRR
SURSA FOTO: Inquam Photos, Octav Ganea

Modul în care se lucrează cu acest Plan este diferit faţă de ce erau obişnuite autorităţile române

Adrian Câciu a explicat că modul în care trebuie îndeplinite ţintele în cadrul PNRR este diferit de cel legat de fondurile de coeziune, spre exemplu, şi a durat până când România s-a obişnuit cu noul tipic.

Ministrul a adăugat că, în unele cazuri, s-a optat pentru o plată parţială. A existat o teamă legată de reacţia populară, însă, până la urmă, s-a decis că este cea mai bună variantă. Adrian Câciu a oferit şi exemplul unor jaloane din domeniul Energiei.

„Modul în care te obișnuiești ca țară, că acest mecanism de redresare și reziliență are alt tipic decât fondurile de coeziune, să faci lucrurile în timp, să livrezi la timp, cum a fost cererea de plată 2, au fost două jaloane de la Energie la care noi puteam să spunem că suspendăm acele jaloane și puteam să luăm banii puțin mai repede la cererea de plată 2, dar tot am crezut că le facem, nu s-au făcut.

La un moment dat, când a venit guvernul Ciolacu, am luat decizia că nu mai stăm, vorbim cu Comisia Europeană, îi cerem să facă evaluarea și acele două jaloane să le dea deoparte și o să luăm plată parțială. (…)

A fost și teama aceasta, care va fi reacția populară că o să avem plată parțială.

Păi, bine, luăm 2,7 miliarde și suspendăm 53 de milioane – totuși, pragmatic vorbind, 2,7 miliarde intră în România. Evident, asta nu înseamnă că cele două jaloane nu trebuie făcute”, a mai spus Adrian Câciu.

Reamintim că ministrul Adrian Câciu a mai vorbit recent despre urgenţa cu care România trebuie să acţioneze în cadrul PNRR.

„Legat de implementarea PNRR, noi mai avem 35 de luni. Acesta a fost şi mesajul pe care l-am avut în Guvern, către colegi, la preluarea mandatului. Le-am spus – nu mai avem timp să stăm”, spunea demnitarul într-o altă emisiune, săptămâna trecută.