Din lipsa concurentei, hotelurile private, ce pot fi numarate pe degete, atrag crema turistilor de pe Litoral. Statiunea care a beneficiat de cele mai multe investitii particulare in servicii turistice este de departe Mamaia. Aici, alaturi George C. Paunescu, care are de mai mult timp in proprietate hotelul Rex, au aparut si alti investitori, printre care bine cunoscutul fotbalist Gica Hagi si patronii de la holdingul Spring Time.Dupa ce fotbalistul Gica Popescu s-a decis sa investeasca cinci mi
Din lipsa concurentei, hotelurile private, ce pot fi numarate pe degete, atrag crema turistilor de pe Litoral. Statiunea care a beneficiat de cele mai multe investitii particulare in servicii turistice este de departe Mamaia. Aici, alaturi George C. Paunescu, care are de mai mult timp in proprietate hotelul Rex, au aparut si alti investitori, printre care bine cunoscutul fotbalist Gica Hagi si patronii de la holdingul Spring Time.
Dupa ce fotbalistul Gica Popescu s-a decis sa investeasca cinci milioane de dolari in orasul natal, Calafat, Gica Hagi revine, dupa ani de zile, in Romania, ca investitor, si tot in locul in care s-a nascut. Urmand exemplul cumnatului sau, Hagi s-a decis sa cumpere complexul Bucuresti din Mamaia. Privatizat prin leasing, complexul apartine, printr-un contract de asociere cu SC Mamaia SA, firmei Hagi Sport, unde unic actionar este capitanul echipei nationale de fotbal. Avand pret de vanzare 23,26 miliarde lei, complexul Bucuresti a intrat, de anul trecut, in buzunarul celebrului fotbalist, care prin firma sa a promis investitii de zece miliarde lei. Investitiile initiale sunt de peste 3,4 miliarde lei, Hagi fiind hotarat sa schimbe complet fata hotelului situat la doar cativa metri de mare. Probabil, singurul hotel de pe Litoral care se renoveaza complet. Lucrarile sunt estimate a se termina de abia anul viitor, cand hotelul va fi dat in folosinta, iar pentru a se respecta acest termen, muncitorii lucreaza pana si in week-end.
in final, Complexul Bucuresti va avea patru stele, iar in plus, turistii vor beneficia de terenuri de sport, sali de forta si alte facilitati pentru cei care vor sa-si puna in evidenta calitatile de sportivi. Mai mult, camerele vor fi modificate, fiind in final mai luminoase si mai spatioase.
Firma Hagi Sport SRL a incheiat si un contract de utilizare a plajei aferente, cu Compania Apele Romane Dobrogea. in acest contract este prevazuta amenajarea unei suprafete de plaja de 10.000 mp, aflata in imediata apropiere a complexului. Contractul este incheiat pe trei ani si prevede ca firma lui Hagi sa aduca plaja la categoria de un delfin.
Desi achizitionarea complexului de catre firma lui Hagi a intampinat unele probleme, investitiile facute aici depasesc cu mult pe cele ale celorlalti oameni de afaceri.
Hotel Savoy, o afacere de familie
O plaja impecabila, camere in stil occidental, receptioneri care te conving sa mai stai o noapte numai cand te uiti la ei, un restaurant in care bucatarul cu accent englezesc iti explica personal, la masa, cum sa combini mancarurile. Nu este un miraj, nici vreun hotel de pe Coasta de Azur; este unul dintre hotelurile privatizate de pe Litoralul romanesc, Savoy.
Savoy din Mamaia ascunde o poveste inedita. Privatizarea prin metoda Mebo din 1995 a permis directorului hotelului, Angela Zahiu, sa devina proprietara afacerii. Aceasta detinea functia de director inca din 1982, cand a fost dat in folosinta hotelul Savoy.
„Prin metoda Mebo se puteau privatiza toti cei care aveau hotelurile in locatie. insa, din cele 30 de complexuri care s-au divizat in acel an, doar cinci au avut curajul sa porneasca afacerea pe cont propriu. Alaturi de noi s-au mai privatizat atunci Vega, Algor, Siret si Astoria. Ceilalti au preferat sa se lege la ochi si sa ramana in locatie”, declara Angela Zahiu, care a cumparat hotelul de 300 de locuri cu 2.400.000 USD, fara terenul aferent si plaja.
in urmatorul an, noii proprietari au contractat un credit prin BRD, de un milion de dolari, din surse BERD, cu o dobanda de 12% pe an, credit destinat retehnologizarii. Astfel, in 1996, Angela Zahiu si-a adus utilaje noi pentru bucatarie, o centrala termica independenta si un grup electrogen propriu.
„Am iesit mai ieftin pentru ca, pur si simplu, am alergat singuri prin Turcia dupa echipamente, evitand sa lucram cu intermediari. Multi ne-au considerat nebuni pentru ca ne-am angajat sa ne procuram singuri echipamentele, insa cred ca daca multi ar face asa, probabil, nebuni ar fi ceilalti”, ne mai spune Angela Zahiu.
La sfarsitul anului 1996, banii au inceput sa se termine, iar pentru a acumula cat mai multe stele si, automat, pentru a creste confortul, era nevoie de alte investitii. Asa se face ca, in 1997, sotii Zahiu au facut o majorare de capital impreuna cu SIF Muntenia si SIF Transilvania, atragand astfel in afacere tocmai pe cei care i-au dat afara cu doi ani in urma. „Am incercat cu parteneri straini, dar ei vroiau sa intre in afacere pe mai nimic, iar de milionul investit nici nu vroiau sa auda. A fost o pierdere de timp”, explica Angela Zahiu. Cu banii astfel procurati, s-au facut investitii in receptie, restaurant si bar. insa problemele au aparut tot din partea institutiilor de care credeau ca au scapat.
Cererea de amanare a platii TVA, pentru a putea face investitiile din urmatorul an, a fost refuzata, la acea vreme, de secretarul de stat in Ministerul Finantelor, Dan Radu Rusanu. „Ne-a spus ca turismul inseamna arta conversatiei, nicidecum investitii”, adauga dna Zahiu. Cu toate acestea, in 1998 a reusit sa investeasca si intr-un sistem de climatizare, Savoy devenind astfel al doilea hotel dupa Rex cu aceasta facilitate.
Investitiile se cifreaza acum la 2.200.000 USD, iar hotelul a devenit o buna afacere, mai ales ca din acest an va fi inclus in lantul Best Western.
Perla Majestic a intrat in holdingul Spring Time
Despre Spring Time, toata lumea stie ca acolo se poate manca un hamburger cald. Din luna iulie 1999, Holdingul Spring Time a devenit actionar majoritar la una dintre cele mai importante societati de pe Litoral, Perla Majestic, ce detine doua hoteluri in Mamaia – Majestic si Select. Ca actionari, pe langa Spring Time (64,45%), se mai afla SIF Transilvania (31%), Smart Com Impex SRL (0,01) si PPM (2,99%). Beneficiind de investitii totale de 2,5 milioane dolari, hotelul Majestic se mandreste acum cu servicii ireprosabile, de la piscina si restaurant in stil occidental, pana la servicii de baby-sitting. A si primit, de altfel, un premiu de excelenta in turism, din partea Autoritatii Nationale de Turism.
Afacerea este cat se poate de prospera pentru cei care au investit aici. Societatea Perla Majestic a incheiat anul financiar 1999 cu profit, cifra de afaceri reprezentand in sezonul trecut (la 31.08.1999) 20,5 miliarde lei, dublu fata de anul precedent.
Pentru anul acesta, a fost stabilit un plan de investitii de 1,5 milioane USD, iar investitorii asteapta in continuare o crestere semnificativa a cifrei de afaceri. Perla Majestic SA avea un capital social de 10,2 miliarde lei, evaluare facuta la sfarsitul anului 1994. in prezent, cu investitiile efectuate de Holdingul Spring Time, actionar majoritar, cifra de afaceri se situeaza in jurul a 46,5 miliarde lei.
Celalalt hotel din cadrul societatii, Select, se afla la aproximativ 30 de metri distanta de mare si dispune de 448 spatii de cazare, distribuite in camere single, duble si garsoniere.
Astfel, de anul trecut, fanii hamburgerilor de la Spring Time pot sa-si faca si vacantele prin intermediul aceluiasi holding.
Forum Costinesti a intrat pe mana constanteanului Carasimu Zizi
Singurul hotel din Costinesti, Forum, aflat pana nu de mult in administratia BTT, si-a gasit „nasul” in persoana lui Carasimu Zizi, un constantean cu cetatenie romano-americana. Acesta a devenit in 1999 actionarul majoritar al complexului dupa ce a incheiat un contract de colaborare in participatiune pe 20 de ani cu fostii administratori, obligandu-se sa investeasca patru miliarde lei pana la inceputul sezonului si alte patru miliarde lei pana in toamna. „Dupa estimarile mele, aici vor fi necesare investitii de 20 miliarde lei. Atunci cand l-am preluat, hotelul se afla intr-o stare jalnica. Cele mai mari investitii s-au facut pentru exterior, unde balcoanele mai aveau putin si se prabuseau”, ne declara Carasimu Zizi.
Societatea New York Time a lui Carasimu Zizi mai detine trei complexuri comerciale, cu 37 de magazine in Costinesti, evaluate la sase miliarde lei, din care castiga anual 150.000 USD. Pasiunea pentru turism si-a descoperit-o in America, acolo unde timp de sapte ani a detinut doua restaurante, unul cu 600 de locuri si club de noapte, iar altul cu specific de pescarie oceanica. „Dupa 89 am venit sa vad care e treaba prin Romania. Am decis sa raman si sa investesc banii aici. Iar dupa ce mi-au iesit afacerile cu complexurile comerciale, am hotarat sa investesc si in hotelul Forum”, ne mai declara Carasimu. Desi e convins ca in primii zece ani nu se poate gandi la venituri substantiale, noul proprietar este decis sa forteze mana FPS si a BTT pentru a cumpara hotelul Forum, mai ales ca a devenit actionar majoritar. r
„Cand este vorba de vanzarea unui activ catre un particular, toata lumea se gandeste, aici, la hotii. Conform legislatiei in vigoare, statul este obligat sa vanda in 60 de zile, daca eu, in calitate de majoritar, am facut cerere de cumparare. Sunt hotarat sa dau in judecata FPS si BTT, pentru ca nu vor sa vanda”, ne mai declara Carasimu Zizi.r
Pana atunci, in afara de investitiile facute in refacerea fatadei, a mai fost renovat intregul parter, la care s-a mai adaugat o centrala termica, iar pentru cele 135 de camere au fost cumparate televizoare si frigidere. r