Întârzieri în campania de vaccinare din UE. Producătorii de vaccin provoacă “nemulţumire profundă” la Bruxelles

vaccinuri

Problemele legate de vaccinare se amplifică pe teritoriul Uniunii Europene, după ce şi producătorul AstraZeneca va livra mai puţine doze de ser împotriva COVID-19 decât anunţase iniţial, relatează BBC.

Un al doilea producător de vaccin anti-coronavirus a avertizat cu privire la problemele de aprovizionare către Uniunea Europeană, agravând frustrarea din blocul comunitar. AstraZeneca a declarat că o problemă de producție face ca numărul de doze inițiale disponibile să fie mai mic decât fusese prevăzut. Recenta lovitură vine după ce programele de inoculare ale unor țări au fost încetinite din cauza reducerii livrărilor vaccinului Pfizer-BioNTech.

Unii oficiali UE vorbesc de o reducere de 60% a livrării de vaccin în primul trimestru

Comisarul UE pentru Sănătate și-a exprimat „nemulțumirea profundă” față de această veste. Oficialii nu au confirmat public cât de mare va fi lipsa, dar un oficial al UE, sub anonimat, a declarat pentru agenția de presă Reuters că livrările vor fi reduse la 31 de milioane – o reducere de 60% – în primul trimestru al acestui an. Compania urmează să livreze aproximativ 80 de milioane de doze către cele 27 de națiuni până în martie, potrivit oficialului care a vorbit cu Reuters.

Vaccinul AstraZeneca, dezvoltat împreună cu Universitatea Oxford, nu a fost încă aprobat de autoritatea de reglementare a medicamentelor din UE, dar este de așteptat să primească undă verde la sfârșitul acestei luni, deschizând calea pentru a fi administrat. Un purtător de cuvânt al AstraZeneca a declarat vineri că „volumele inițiale vor fi mai mici decât se anticipase inițial”, fără a oferi detalii suplimentare, scrie BBC.com.

Declarația sa scrisă a dat vina pe „randamentele reduse la un amplasament de producție din cadrul lanțului nostru european de aprovizionare” și a declarat că firma continuă să crească volumul producției. Știrile întârzierii vin pe fondul criticilor și frustrărilor din întreaga regiune cu privire la viteza vaccinărilor. Israelul, Emiratele Arabe Unite, Marea Britanie și SUA sunt cu mult înaintea națiunilor UE în ceea ce privește dozele inoculate pe cap de locuitor până acum.

Comisia Europeană a coordonat comenzi pentru toate statele membre, vaccinurile fiind apoi distribuite în funcție de dimensiunea populației lor. Vaccinurile sunt considerate de experți ca singura cale de ieșire din criza COVID-19, multe națiuni europene luptându-se să facă față unei creșteri mortale a virusului în perioada de iarnă.

Amenințări cu acțiuni în justiție

Presa austriacă a raportat că doar 600.000 din două milioane de doze AstraZeneca promise până la sfârșitul lunii martie vor ajunge în țară la timp, restul de 1,4 milioane fiind livrate în aprilie. O întârziere ar fi „complet inacceptabilă”, a declarat vineri ministrul austriac al Sănătății, Rudolf Anschober. În ceea ce privește compania Pfizer, firma americană a declarat că trebuie să reducă transporturile pentru următoarele câteva săptămâni, în timp ce lucrează pentru a crește capacitatea la unitatea sa de producție din Belgia. UE a comandat 600 de milioane de doze de la Pfizer.

Unele regiuni, inclusiv cel mai populat stat german, Renania de Nord Westfalia, și părți din Italia, au declarat la începutul acestei săptămâni că suspendă administrarea primelor vaccinuri din vaccinul cu două doze din cauza penuriei. Italia și Polonia au amenințat cu acțiuni în justiție ca răspuns la reducerea livrărilor de vaccinuri. Între timp, guvernul Ungariei, care s-a plâns de-a lungul timpului de reglementările UE pentru aprobarea vaccinului Oxford-AstraZeneca, a ajuns la un acord cu Rusia pentru a cumpăra cantități mari din vaccinul său Sputnik V, chiar dacă nu a primit aprobarea UE.

Președintele Consiliului European, Charles Michel, care a condus săptămâna aceasta o dezbatere a liderilor UE, a declarat joi că oficialii iau în considerare toate ideile pentru a încerca să oprească viitoarele întârzieri ale vaccinului. „Toate mijloacele posibile vor fi examinate pentru a asigura aprovizionarea rapidă, inclusiv distribuția timpurie pentru a evita întârzierile”, a spus el. Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, și Michel spun că își propun ca rata de vaccinare să fie până în vară de 70% din populația UE.

Frontierele rămân deschise

Numărul total al deceselor de Covid în Germania a urcat peste 50.000 vineri – la o zi după ce țara a avertizat că își poate închide frontierele dacă alte țări ale UE sunt mai puțin stricte în controlul virusului. Berlinul a dat un semnal de alarmă pe fondul îngrijorării tot mai mari cu privire la noile tulpini. Liderii UE au convenit joi să mențină frontierele interne deschise, dar au avertizat că ar trebui să fie restricționate călătoriile neesențiale, pentru a stopa răspândirea virusului. Dna von der Leyen a declarat joi că sunt necesare mai multe teste și „măsuri specifice” în întreaga UE pentru a menține deschise frontierele interne și externe.

La rândul său, Franța a declarat că va impune restricții de călătorie mai stricte pentru sosirile europene începând de duminică, necesitând un test PCR Covid negativ cu valabilitate de trei zile. În Olanda, interdicția tuturor zborurilor din Marea Britanie, Africa de Sud și țările din America de Sud a intrat în vigoare sâmbătă, pentru a încerca să prevină noile tulpini de coronavirus. Cu mari așteptări pentru viitor, oficialii din țările UE dependente de turism – inclusiv Spania și Grecia – au prezentat posibilitatea utilizării certificatelor de vaccinare pentru a permite călătoriile transfrontaliere, dar a existat scepticism în interiorul blocului.