MAE anunță că sunt întârzieri și blocaje la Siret, în condițiile în care un număr foarte mare de persoane pleacă din Ucraina. Autoritățile recomandă folosirea celorlalte frontiere.
În contextul întârzierilor semnificative și al blocajului înregistrate la punctul de frontieră dintre Ucraina și România, PTF Porubne – PTF Siret, generate de fluxul foarte mare de persoane care doresc să părăsească teritoriul Ucrainei și de procedurile specifice de verificare a documentelor aplicate de către poliția de frontieră din această țară, Ministerul Afacerilor Externe (MAE) recomandă cetățenilor români să ia în considerare să utilizeze, alternativ, și celelalte puncte de trecere a frontierei dintre Ucraina și România (PTF Solotvino – PTF Sighetul Marmației, PTF Diakovo – PTF Halmeu ), precum și cele dintre Republica Moldova și România (PTF Lipcani – Rădăuți Prut, PTF Costești – PTF Stânca, PTF Sculeni, PTF Leușeni – PTF Albița, PTF Cahul – PTF Oancea și PTF Giurgiulești – PTF Galați).
Aici, timpii de așteptare pentru ieșirea din Ucraina sau Republica Moldova sunt mult mai reduși.
MAE reia solicitarea către toți cetățenii români care se află în Ucraina să-și notifice, de urgență, coordonatele prezenței lor în această țară prin platforma www.econsulat.ro (https://www.econsulat.ro/CetateniRomaniInregistrati/Inregistreaza) sau contactând MAE la numărul de telefon 0040751084537, linie telefonică pentru solicitări de protecție și asistență consulară.
România, alături de refugiați
Ministerul Afacerilor Interne (MAI) a transmis că vineri, 25 februarie, până la ora cinci seara, aproape 9.000 de cetăţeni ucraineni au intrat în țara noastră, iar 36 dintre ei au solicitat azil în România.
„Astăzi (…), 36 de cetăţeni ucraineni au solicitat azil în România ca urmare a conflictului din Ucraina. În total, de la începerea conflictului au fost înregistrate 40 de cereri de azil. Aceşti cetăţeni beneficiază de toate drepturile prevăzute de legislaţia naţională.
Pe întreaga perioadă a procedurii, solicitanţii de azil pot beneficia de cazare în centrele Inspectoratului General de Imigrări, dacă doresc acest lucru, precum şi de măsuri de asistenţă materială, financiară, medicală, consiliere psihologică şi juridică de specialitate, acces la piaţa forţei de muncă şi activităţi de adaptare culturală. Complementar pot beneficia de suportul organizaţiilor internaţionale şi neguvernamentale care îşi desfăşoară activitatea în domeniul migraţiei”, a informat MAI.
În prezent, gradul de ocupare al centrelor de cazare ale IGI este de 51,9%. În ceea ce priveşte traficul prin punctele de trecere a frontierei româno-ucraineană, MAI a explicat că vineri 45.376 de persoane, dintre care 8.942 cetăţeni ucraineni, au ajuns în România.
De altfel, 44.902 oameni, dintre care 4.617 cetăţeni ucraineni, au părăsit țara noastră. 14.216 mijloace de transport au trecut frontiera pe sensul de intrare şi 12.770 pe sensul de ieşire.