Până la integrarea Ucrainei în NATO nu mai este decât un pas. Secretarul General NATO, Jens Stoltenberg, a anunțat că toți membrii Alianței sunt de acord că Ucraina va deveni membru al acesteia. Oficialul blocului militar a mai declarat că Moscova nu poate avea un drept de veto asupra extinderii alianței.
Aliații NATO doresc, fără vreo excepție, integrarea Ucraina în structura militară a Atlanticului de Nord, a anunțat joi secretarul general Jens Stoltenberg, potrivit CNN.
„Toți aliații sunt de acord că ușa NATO este deschisă pentru noi membri”, a declarat Stoltenberg reporterilor înainte de o reuniune informală a miniștrilor de externe ai NATO la Oslo.
Stoltenberg nu a lăsat niciun dubiu în legătură cu dorința Kremlinului ca Pactul Atlanticului de Nord să nu-și ducă limitele și mai în Est, până aproape de granițele Rusiei.„Nu este treaba Moscovei să aibă un drept de veto împotriva extinderii NATO”.
NATO vrea să se asigure de victoria Ucrainei
O parte din premisa Rusiei pentru invadarea Ucrainei a fost să împiedice NATO să se extindă aproape de frontierele sale. Chiar dacă Ucraina nu este membră a alianței, iar NATO a insistat că nu este parte a conflictului, blocul a jucat un rol critic în susținerea Kievului, donând miliarde de dolari în ajutor militar și alte tipuri de sprijin.
Joi, Stoltenberg a declarat că cea mai importantă sarcină a NATO este de a se asigura că Ucraina învinge în războiul împotriva Rusiei – și de a împiedica conflictul să se extindă dincolo de granițele Ucrainei. „Acesta este motivul pentru care ne-am sporit prezența majoră în liniile de est pe teritoriul NATO”, a spus el.
Aderarea Finlandei la alianță la începutul acestei luni a marcat o schimbare majoră în peisajul de securitate din nord-estul Europei, dublând frontiera NATO cu Rusia.
Negocieri cu Turcia
Suedia a solicitat, de asemenea, să adere la bloc la scurt timp după începerea invaziei pe scară largă a Rusiei, cu sprijinul unei majorități covârșitoare a membrilor NATO – dar aderarea sa a fost până acum împiedicată de Turcia și Ungaria.
Turcia a acuzat Suedia că adăpostește membri ai unor grupări teroriste, lucru pe care Stockholm îl neagă, în timp ce Ungaria a susținut că Suedia s-a comportat ostil față de guvernul său.
Stoltenberg a declarat joi că se va deplasa în curând în capitala turcă Ankara pentru a discuta despre aderarea Suediei la NATO, însă nu a precizat momentul. „Mesajul meu este că aderarea Suediei, aderarea cu drepturi depline la NATO, este bună pentru Suedia, este bună pentru țările nordice, este bună pentru Norvegia, pentru regiunea baltică, dar este bună și pentru întregul NATO”, a spus el.