Pierderea unei investiţii Intel în favoarea României, după ce autorităţile de la Dublin nu au putut asigura gigantului IT american suficienţi absolvenţi bine pregătiţi şi condiţii financiare atractive, a alarmat mediul academic şi de afaceri din Irlanda, potrivit cotidianului local Independent.
Cele 200 de slujbe asigurate de proiectul Intel vor merge în România, notează Independent, chiar dacă pe lista restrânsă cu locaţii avute în vedere pentru investiţie s-a aflat şi Irlanda.
România a asigurat un număr mai mare de absolvenţi IT şi, posibil, un pachet financiar, constând din scutiri de taxe şi altă natură, mai atractiv decât Irlanda.
Intel Corporation a deschis în noiembrie, la Bucureşti, un centru de cercetare şi dezvoltare software, în urma unei investiţii în valoare de câteva milioane de euro, reprezentând primul proiect greenfield realizat de compania americană în acest sector în Europa.
În Europa, Intel are 19 astfel de centre de cercetare, iar la nivel mondial 50 de laboratoare în 20 de state.
Asigurarea investiţiei pentru nou centru ar fi reprezentat un stimulent pentru cercetare la divizia Intel din Irlanda, unde, în prezent, sunt angajaţi aproximativ 5.000 de persoane, majoritatea în producţie.
O parte mai mică, dar în creştere, din totalul angajaţilor este implicată în cercetare. Irlanda a pierdut investiţia pentru că nu a putu garanta Intel suficienţi absolvenţi din domeniul IT care să întrunească cerinţele grupului, au afirmat surse apropiate situaţiei pentru Independent.
Dezvăluirea motivului pentru care a fost pierdut proiectul a cauzat îngrijorare. Atât Confederaţia Angajatorilor şi Afacerilor din Irlanda, cât şi Academia de Inginerie au avertizat că acesta este un "semnal de alarmă" şi au afirmat că au existat şi alte cazuri de locuri de muncă pierdute din cauza deficitului de absolvenţi bine pregătiţi.
Un studiu recent al confederaţiei angajatorilor, derulat în rândul a 340 de companii, a evidenţiat că 25% din aceastea au întâmpinat dificultăţi în recrutarea de absolvenţi cu pregătire adecvată. Două treimi din cei nemulţumiţi au indicat activităţi din domeniul ingineriei.
Academia a cerut guvernului de la Dublin să abordeze cât mai rapid problema standardelor foarte scăzute la disciplina matematică din şcolile irlandeze.
SURSA: Mediafax