oportunitatea intrarii pe piata romaneasca de tehnologia informatiei.Gigantii industriei de IT&Telecom, precum Microsoft, Nokia si, bunaoara, Intel detin fonduri de investitii de miliarde de dolari care cresc afaceri peste tot in lume. Acestea fac, in general, doua tipuri de plasamente: in tehnologii folositoare corporatiei-mama si in antreprenori care dezvolta un business cu potential de vanzare. Saptamana trecuta, Intel Capital, fondul de investitii al celui mai mare producator de procesoare d
oportunitatea intrarii pe piata romaneasca de tehnologia informatiei.
Gigantii industriei de IT&Telecom, precum Microsoft, Nokia si, bunaoara, Intel detin fonduri de investitii de miliarde de dolari care cresc afaceri peste tot in lume. Acestea fac, in general, doua tipuri de plasamente: in tehnologii folositoare corporatiei-mama si in antreprenori care dezvolta un business cu potential de vanzare.
Saptamana trecuta, Intel Capital, fondul de investitii al celui mai mare producator de procesoare din lume, cu o valoare totala de circa 1,7 miliarde USD, a aruncat un ochi si pe piata romaneasca. Fondul este deja prezent in state central-europene precum Polonia, Cehia sau Ungaria, cu investitii totale de aproximativ 20 milioane de dolari.
Este si Romania in carti? Marie Texler, directoarea Intel Capital pentru Europa Centrala si de Est, a venit, saptamana trecuta, la Bucuresti pentru a se intalni cu directorii celor mai mari fonduri deja prezente in tara. Concluzia discutiilor : „fondurile locale s-au bucurat la gandul ca pe piata ar putea intra un fond specializat cum suntem noi, alaturi de care sa faca investitii in IT”, declara Marie Trexler.
Piata locala nu poate „digera” o investitie mare
Adevarul e ca pentru a realiza o investitie de succes in IT, e imperios ca investitorul sa aiba expertiza in domeniul respectiv. IT-ul necesita cunoasterea unui limbaj specializat, fara de care oportunitatea unei investitii nici nu poate fi intuita. De pilda, GeCAD, compania care a vandut recent tehnologia antivirus RAV catre Microsoft, ar fi fost un loc bun de investit, insa nici unul din directorii fondurilor din Romania nu a inteles oportunitatea. Marie Trexler va reveni in toamna pentru discutii concrete cu companii IT si cu specialisti din mediul universitar. „Eventuala materializare a intentiilor Intel Capital ar fixa Romania pe harta mondiala a investitiilor in IT”, spune Valeriu Ionescu, director AIG New Europe Fund.
Intel Capital este interesat sa investeasca in integratorii de sisteme si in producatorii locali de soft. In ceea ce priveste valoarea investitiei nu exista o limita, insa Marie Trexler estimeaza ca Intel Capital ar putea intra in proiecte romanesti cu unu pana la trei milioane de dolari, spre deosebire de fondurile deja prezente in Romania, care investesc minimum trei-patru milioane USD.
Oricum, intreaga piata romaneasca de soft si servicii este prea mica pentru a putea „digera” o suma mai mare. Conform unui studiu al Asociatiei Nationale a Industriei de Software si Servicii (ANIS), piata locala de software (practic, servicii soft) de-abia aduna 60 de milioane de dolari, ca vanzari totale, iar cea de servicii sare putin peste 130 milioane de dolari. Aceste cifre sunt destul de mici – raportate la piata berii sau a medicamentelor, care insumeaza 600 milioane de dolari, fiecare.
Dimensiunile reduse ale pietei romanesti de software si servicii explica, de altfel, absenta de pe piata romaneasca a unui mare fond specializat pe IT. „Pe o asemenea piata nu este loc suficient pentru a dezvolta firme mari”, declara Cornel Marian, director general la Oresa Ventures. In afara de dimensiunea pietei, o piedica in initierea unei investitii straine in sector este si lipsa unor antreprenori (vizionari) autentici.
Marius Ghenea poate fi considerat ca fiind un astfel de antreprenor. Ghenea, unul dintre fondatorii Flamingo, cel mai mare distribuitor IT din tara, este foarte priceput sa conduca o companie de distributie, nu un producator de soft sau un furnizor de servicii.
Totusi, conjunctura se schimba: piata interna (soft si servicii) creste anual cu 17%, iar o serie de specialisti in IT (posibili antreprenori), dupa ce au dobandit experienta in Canada sau SUA, se intorc pe meleagurile natale. In aceste conditii, este destul de plauzibil ca Intel Capital sa investeasca unu pana la trei milioane USD intr-una sau mai multe companii romanesti. In ambele domenii indicate de Marie Trexler s-au impus pe piata destul de multe companii care ar putea reprezenta o atractie. Ca va fi un integrator ca NetConsulting sau Romsys, ca va fi un producator sau un furnizor de software ca Softwin sau Total Soft este greu de preconizat. Cert este ca Intel Capital vaneaza o oportunitate.
Trei Intrebari pentru Marie Trexler
Marie Trexler este director Intel Capital pentru Europa Centrala si de Est din ianuarie 1999.
Capital: Care este motivul vizitei dumneavoastra la Bucuresti?
Marie Trexler: Am venit pentru a identifica o oportunitate de investit. Vom urmari ideea de oportunitate, mai degraba decat sa ne infiintam o reprezentanta care sa prospecteze programatic piata. Daca ne vom hotari sa investim, o vom face cel mai devreme anul viitor. Am putea investi intre unu si trei milioane USD intr-un integrator de sisteme sau intr-o companie de software.
Capital: De ce ar fi tentante aceste doua domenii?
Marie Trexler: Intel Capital, spre deosebire de un fond de investitii generalist, urmareste, pe langa castigurile financiare, avantaje de natura strategica. Investitia intr-un integrator de sisteme sau intr-un producator de software corespunde primului scop (castiguri financiare) si este menita sa creasca vanzarile Intel pe piata locala. Al doilea scop pentru care investim este identificarea unor tehnologii revolutionare.
Capital: Intel Capital investeste singur sau alaturi de parteneri?
Marie Trexler: Aproape niciodata nu am investit singuri. O facem impreuna cu parteneri financiari. Un fond de investitii cu capital de risc stie foarte bine cum se conduce o companie mica.