Intel Labs a anunţat astăzi că va investi 100 de milioane de dolari în studii de cercetare derulate în universităţile din SUA în următorii 5 ani, marcând astfel un nou model de colaborare pentru această organizaţie.
Compania va deschide Centre de Ştiinţă şi Tehnologie Intel (Intel Science and Technology – IST) în mai multe universităţi, pe parcursul acestui an.
Noile centre se vor concentra pe proiecte din anumite zone ale tehnologiei, în concordanţă cu agenda de lucru a companiei. Printre acestea se numără computing vizual, mobilitate, securitate şi soluţii încorporate. Se estimează că noul model va pune la dispoziţia cercetătorilor din SUA fonduri de până la cinci ori mai mari din partea Intel Labs, faţă de modelul de abordare anterior.
Ca un prim pas, Intel Labs a anunţat că Universitatea Stanford va găzdui primul centru, care se va concentra pe experienţe de computing vizual pentru consumatori şi profesionişti. În plus, cercetătorii de la Stanford vor colabora cu o comunitate de cercetători de la alte şapte universităţi. A doua generaţie de procesoare Intel Core, recent lansate pe piaţă, precum şi capabilităţile vizuale combinate cu grafică 3-D, vor alcătui o platformă de cercetare şi dezvoltare esenţială pentru ca grupul de cercetători să dezvolte inovaţii care să îmbunătăţească atât calitatea, cât şi modul în care imaginile sunt capturate sau create, manipulate sau interpretate şi, în final, afişate pentru cei care le vizionează.
Primul centru, ca şi cele care vor apărea ceva mai târziu în acest an, reprezintă un nou model de colaborare pentru Intel. Până acum compania opera centre deschise de colaborare, situate în apropierea universităţilor, iar un procent substanţial din finanţarea acordată de Intel se concentra pe punerea în funcţiune, întreţinerea şi dotarea cu personal a acestor centre.
Noile centre vor fi finanţate de Intel şi conduse în colaborare de Intel şi cercetători din cadrul universităţilor. Aceste noi centre îşi propun să pună mai mulţi bani la dispoziţia cercetătorilor şi să încurajeze o colaborare mai strânsă între liderii de opinie din mediul academic, din zone esenţiale ale tehnologiei precum computing vizual, securitate şi computing mobil.