Studenţii Universităţii Politehnica din Bucureşti pot aplica până pe 3 decembrie a.c. pentru una din cele opt burse de studiu acordate de Intel Romania Software Development Center (IRSDC) pentru anul universitar curent.
Anunţul a fost făcut de Intel în cadrul celei de-a doua ediţii a Intel Technology Day, eveniment găzduit de UPB pe 27 noiembrie a.c. Valoarea totală a burselor este de 10.000 de dolari şi se acordă pentru perioada februarie – iunie 2013 studenţilor din ani terminali, care îşi pregătesc lucrările de licenţă în domeniul software Open Source.
„Prin oferirea acestor burse încercăm să implicăm studenţii în proiecte de cercetare şi dezvoltare în domeniul software Open Source, care conectează teoria cu practica. Licenţa este o lucrare definitorie pentru integrarea profesională a studenţilor, pentru că reflectă nivelul de pregătire şi cunoştinţele acumulate în anii de studiu. De aceea considerăm foarte importantă ghidarea studenţilor către dezvoltarea de proiecte cu rezultate relevante pentru industrie”, a declarat Monica Ene-Pietroşanu, Country Manager Intel Romania Software Development Center.
Studenţii UPB interesaţi să obţină o bursă din partea Intel România pot vizualiza lista de proiecte disponibile pe website-ul https://intel.pub.ro/scholarships/. Următorul pas este să aplice pentru una dintre ele, pe www.diplodocus.ro, până pe 3 decembrie 2012, prin trimiterea CV-ului. În zilele de 6 şi 7 decembrie, aplicanţii vor susţine interviuri cu reprezentaţi din partea Intel Romania Software Development Center şi ai UPB, urmând ca pe 10 decembrie să fie anunţată lista bursierilor, în urma deliberărilor făcute de reprezentanţii Intel şi ai universităţii. La un proiect pot colabora unul-doi studenţi, sub îndrumarea unei echipe mixte formate din unul sau doi ingineri IRSDC şi un cadru didactic de la UPB. Inginerii Intel România vor evalua, de asemenea, rezultatele parţiale şi vor ghida studenţii pe toată durata proiectului cu sfaturi şi recomandări din experienţa practică.
Proiectele constau în dezvoltarea de soluţii software Open Source pe care studenţii trebuie să le proiecteze, să le implementeze şi evalueze.
„Pe lângă componenta financiară, Intel Romania Software Development Center le oferă studenţilor posibilitatea de a beneficia de mentoring din partea inginerilor noştri. Totodată, îşi vor putea realiza proiectele în cadrul Intel Student Open Lab recent deschis de Intel România în cadrul Facultăţii de Automatică şi Calculatoare a UPB. Laboratorul dispune de o zonă de cercetare şi dezvoltare special destinată unor astfel de activităţi”, a adăugat Monica Ene-Pietroşanu.
Programul de burse reprezintă una dintre direcţiile principale de colaborare ale Intel cu mediul universitar din România, alături de stagiile de practică, competiţiile studenţeşti de programare paralelă şi în domeniul Open Source, cursurile şi workshop-urile cu studenţii.
Din seria întâlnirilor cu studenţii face parte şi Intel Technology Day, eveniment aflat la a doua ediţie în 2012, al cărui obiectiv a fost acela de a-i familiariza pe aceştia cu proiectele la care lucrează echipele IRSDC, dar şi de a-i conecta cu manageri Intel din ţară şi străinătate. Ediţia din acest an a fost dedicată proiectelor software Open Source şi a constat în prezentări şi demonstraţii de tehnologii Intel. Evenimentul l-a avut ca invitat special pe David Stewart, Engineering Manager pentru proiectul Yocto în Statele Unite ale Americii.
Intel România Software Development Center
IRSDC a fost deschis în noiembrie 2010 fiind cea mai mare investiţie derulată de Intel în România, respectiv câteva milioane de euro. Parte a Intel Software and Services Group, centrul Intel Romania Software Development Center se concentrează pe inovaţii în tehnologii open-source şi soluţii de calcul de generaţie viitoare, realizate de o echipă de aproximativ 100 de ingineri software. Obiectivul Intel este de a transforma centrul într-un hub tehnologic în Europa. IRSDC face parte din reţeaua Intel Labs, reţeaua europeană a Intel pentru cercetare & dezvoltare, alcătuită din 26 laboratoare în care lucrează peste 1.500 de profesionişti în domeniul R&D.