Sistemele deschise cloud îşi propun să facă informaţia şi aplicaţiile web mai accesibile şi mai uşor disponibile şi pun în comun resursele de stocare, de procesare şi cele aplicative.
Reprezentanta Business Software Alliance (asociaţie anti-piraterie software din România), Magda Popescu, a arătat că "familiarizarea cu sistemele cloud este mai mare în pieţele emergente, pentru că acestea sunt mai deschise la noile tehnologii", potrivit Agerpres.
Potrivit unui sondaj prezentat de Popescu, România are în prezent un procent de 39% dintre utilizatorii de internet care acceptă ideea utilizării sistemelor cloud, iar în Europa procentul este de 24%, faţă de 34% la nivel global. Studiul arată, de asemenea, că în UE sistemul cloud este folosit în primul rând în interes personal şi mai puţin în interes de afaceri.
Peste trei miliarde de utilizatori de internet în lume
Peste trei miliarde de utilizatori de internet vor exista, la nivel global, până în 2015, iar în următorii trei ani numărul dispozitivelor de acces online va depăşi 15 miliarde unităţi, a declarat, miercuri, Adrian Cioroianu, business development manager la Intel România.
"Până în 2015 vom avea peste trei miliarde de utilizatori la nivel global. În 2020 vor exista 20 de miliarde de periferice conectate la internet, de la 15 miliarde de dispozitive, în următorii trei ani’, a spus Cioroianu, în conferinţa ‘Beneficii şi provocări – de la licenţe la cloud", găzduită de Intel România.
Oficialul BSA a inclus între pericolele utilizării cloud utilizarea neautorizată (piratarea software în cloud), accesul neautorizat (cybercime), dezvăluirea neautorizată de date (cybercime şi protecţia datelor). Magda Popescu a spus că pirateria în cloud poate fi de sharing de informaţii de logare, punerea la dispoziţie neautorizată a informaţiilor din public cloud, punere la dispoziţie neautorizată a datelor din private cloud şi sub-licenţierea (acordarea de licenţe suplimentare prin încălcarea drepturilor de autor).