Intel Corporation a anunţat colaborarea cu Facebook pentru a redefini viitoarea generaţie a tehnologiei de tip rack folosită pentru cele mai puternice centre de date din lume.
Ca prim pas al colaborării, cele două companii au prezentat un prototip, construit de Quanta Computer, care include cea mai nouă arhitectură fotonică de tip rack a Intel, pentru a arăta eficientizarea costurilor, îmbunătăţirea designului şi a fiabilităţii unei potenţiale segmentări a rack-ului.
“Intel şi Facebook colaborează la dezvoltarea unei noi arhitecturi segmentate, care va permite upgradarea independentă a computingului, subsistemelor de calcul, de reţea şi de stocare, care vor redefini designul marilor centre de date în următorii zece ani”, a declarat Justin Rattner, Chief Technology Officer al Intel în cadrul discursului său de la Open Compute Summit din Santa Clara, California.
“Arhitectura de tip rack segmentată include noua arhitectură fotonică dezvoltată de Intel, bazată pe Tehnologia Intel Silicon Photonics, cu o lăţime de bandă de 100Gbps, care permite designuri cu mai puţine cabluri şi o eficienţă sporită comparativ cu sistemele actuale cu interconectări bazate pe cupru”, a completat Rattner.
Oficialul Intel a explicat faptul că noua arhitectură se bazează pe cercetările din ultimii zece ani de a dezvolta dispozitive fotonice bazate pe siliciu, precum lasere, modulatoare şi detectoare pentru dispozitive eficiente din punct de vedere al energiei şi vitezei. Fotonica siliciului este o nouă abordare pentru folosirea luminii (fotonii) pentru a muta volume semnificative de date la viteze foarte mari, totul cu un consum redus de energie, printr-o fibră optică subţire, în locul folosirii semnalelor electrice prin cablurile de cupru. Intel a demonstrat în ultimii doi ani că cercetările din domeniul tehnologiei fotonică bazată pe un cip de siliciu a fost productivă, prezentând acum prototipuri.
Fotonica siliciului este mai eficientă din punct de vedere al costurilor în comparaţie cu materialele optice exotice şi oferă un avantaj faţă de tehnologiile optice mai vechi, pentru a oferi viteze mai mari, fiabilitate şi scalabilitate crescute. Business-urile cu centre de date foarte mari ar putea să elimine erorile şi să îşi asigure fiabilitatea în timp ce reduc costurile operaţionale de spaţiu şi energie.
Intel şi Facebook colaborează de mult timp în ceea ce priveşte optimizările hardware şi software pentru a scala şi eficientiza centrele de date ale reţelei de socializare. Intel este membru fondator a OCP, împreună cu Facebook. Intel are de asemenea colaborări pentru a dezvolta plăci OCP pentru procesoarele Intel Xeon şi Intel Atom şi management hardware, precum şi definirea tehnologiei de tip rack prin procesul bazat pe fotoni.