Intel Corporation, cel mai mare producator de procesoare pentru computere, a inregistrat in al patrulea trimestru din 2006 o cifra de afaceri de 9.7 miliarde de dolari, cu 5% mai mica comparativ cu aceeasi perioada din 2005. Profitul operational al companiei s-a cifrat la 1,5 miliarde de dolari iar cel net la 1.5 miliarde de dolari, in scadere cu 55 respectiv 39 de procente fata trimestrul al patrulea din 2005, informeaza un comunicat Intel.  

Potrivit comunicatului, rezultatele Intel in trimestrul al patrulea, excluzand efectele compensarilor bazate pe actiuni, au fost de 1.8 miliarde de dolari pentru profitul operational si 1.7 miliarde de dolari profit net realizat, ambii indicatori inregistrand o scadere, cu 45%, respectiv 29%, fata de aceeasi perioada din 2005. 

“Pozitia de lider tehnologic a Intel a generat o evolutie solida a companiei in al patrulea trimestru, marcata de preturi competitive si un numar record de livrari de produse pe segmentele cele mai dinamice ale pietei,” a declarat Paul Otellini, presedinte si CEO al Intel Corporation. 

Scaderea veniturilor Intel a mai fost atenuata prin vanzarea unor active ale unitatii de procesoare pentru comunicatii si aplicatii. In 2006, Intel a obtinut venituri de 35,4 miliarde de dolari, un profit operational de 5,7 miliarde de dolari , si un profit net de 5 miliarde de dolari. Intel a platit dividende in numerar in valoare de 2,3 miliarde de dolari si a utilizat 4,6 miliarde de dolari pentru a reachizitiona 226,6 milioane de actiuni din stocul emis de companie. 

Pe parcursul anului trecut Intel si-a redus numarul de angajati mai mult decat prevazuse, de la 102.500 la 94.100. Compania estimeaza ca datorita acestei masuri isi va reduce in 2007 costurile de productie si cheltuielile cu aproximativ doua miliarde de dolari, neincluzand costurile restructurarii.  

Produsele Intel au avut traiectorii diferite in trimestru al patrulea din 2006: microprocesoarele si memoriile flash au inregistrat vanzari record, cererea pentru chipset-uri a ramas constanta, iar vanzarile placilor de baza au scazut.  

Intel a obtinut in trimestrul al patrulea al anului 2006 venituri de 4.9 miliarde de dolari din zona Asia-Pacific, in scadere cu 5%,  venituri de 1,9 miliarde de dolari din zona EMEA (Europa, Orientul Mijlociu, Africa), in scadere cu 17%, venituri de 936 milioane de dolari din Japonia, in scadere cu 1%  si venituri de 2 miliarde de dolari din America de Nord si cea de Sud, in crestere cu 9 %.  

Intel Corporation furnizeaza industriilor de computing si telecomunicatii procesoare, placi de baza si platforme integrate, “ingredientele de baza” ale calculatoarelor, serverelor si produselor de comunicare in retea.

Sursa: Capital 17 Ianuarie 2007