Premierul Republicii Moldova, Maia Sandu, a declarat la televiziunea N4, că România și Moldova ar putea achiziționa împreună medicamentele. Propunerea a venit de la noua conducere a Agenției Medicamentului și Dispozitivelor Medicale, inclusiv pentru a scăpa de mafia medicamentelor.
Guvernele celor două state au acest obiectiv pentru a putea cumpăra la un preț mai mic, proiectul urmând să fie discutat săptămâna viitoare.
„Unele propuneri o să le facă saptămâna viitoare la București colegii mei. De exemplu, o propunere ar fi să se facă achiziții în comun, ceea ce ar permite reducerea prețurilor de achiziție. Pentru că atunci când achiziționezi mai puține medicamente pentru o piață mai mică, prețul este automat mai mare. Atunci când achiziționezi medicamente pentru o piață mai mare, un volum mai mare, atunci poți să negociezi prețuri mai mici. Încercăm să găsim mai multe posibilități, inclusiv prin eliminarea mafiei medicamentelor. Sper ca în următoarele luni cetățenii să resimtă politicile implementate de noi”, a declarat Maia Sandu.
Maia Sandu este noul premier al Republicii Moldova și lider al Partidului Acțiune și Solidaritate, prima sa vizită externă fiind făcută la București pe 2 iulie când s-a întâlnit cu președintele Klaus Iohannis.
Numirea Maiei Sandu este văzută ca un început al luptei împotriva oligarhilor din Republica Moldova, astfel că această decizie a achiziționării în comun a medicamentelor cu România ar fi un prim-pas.
Importuri cât 10% din buget
Sandu este premier al Republicii Moldova din luna iunie după ce a fost ministru al Educației între 2012 și 2015. Inițial, a fost consultant la World Bank în San Francisco. În 2016 a fost candidatul pro-european la președinția Moldovei dar a fost învinsă de pro-rusul Igor Dodon.
Republica Moldova se confruntă într-o măsură mai mare decât România cu o mafie a medicamentelor, rețele controlate de oligarhi care decid ce medicamente sunt importate și la ce preț.
Piața medicamentelor din Moldova este estimată la 250 de milioane de euro din care 80% sunt importate. Practic, importurile de medicamente reprezintă o sumă echivalentă cu peste 10% din bugetul Republicii Moldova astfel că este de înțeles de ce există o luptă acerbă pentru a controla această piață.