Înțelegerea dintre China și Iran va schimba regulile jocului.
Foarte puține informații au fost publicate despre înțelegerea dintre Iran și China, cât și despre posibilele urmări pe care le are pentru regiune, de când a fost anunțat anul trecut, notează presstv.com
„Deci, știm un număr aproximativ. 400 de miliarde de dolari. Este un număr destul de mare și este considerat un parteneriat strategic între China și Iran, în care ambele părți sunt angajate într-o încercare de dezvoltare economică”, explică Carl Zha. „Acest lucru sporește cooperarea în dezvoltarea infrastructurilor. Cred că este foarte important deoarece toate canalele din media mainstream vorbesc despre el iar partea conservatoare susține că Biden a dat-o în bară. Au făcut Iranul și China să se unească iar acum au format o axă a răului. Știi că este un lucru bun când acești oameni încep să vorbească astfel”.
În continuare, acesta a fost întrebat ce critici a lansat media occidentală în legătură cu târgul respectiv.
„Am văzut multe critici pentru disidenții iranieni din diaspora. Mulți dintre ei susțin că Iranul s-a vândut Chinei”, spune el pentru sursa menționată. „China se află în Iran ca să facă afaceri. Este o înțelegere între două guverne suverane. Nu e ca și cum o parte a îndreptat un pistol către cealaltă și i-a zis să semneze linia punctată”, a explicat Carl Zha înainte de a sublinia că nu are nimic de-a face cu Statele Unite.
Iran și China au legături vechi, stabilite prin Drumul Mătăsii
„Mi se pare ridicol că media americană este nedumerită. Aceasta este o înțelegere între două națiuni care au legături vechi, stabilite prin Drumul Mătăsii. Iranul și China au legături istorice, mai vechi de 1000 de ani. Acestea există dinaintea Statelor Unite. Mi se pare ridicol că oamenii din Washington, care abia pot să găsească Iranul și China pe o hartă, sunt nedumeriți din cauza unei înțelegeri de cooperare. Această înțelegere nu are nimic de-a face cu Statele Unite
Iranul și China nu fac decât să își continue relația istorice. Au toate motivele să lucreze împreună, mai ales că sunt puse sub presiune de politica externă a SUA. Aceasta a fost foarte ostilă față de Iran, încă din 1979. Politica externă a SUA a devenit din ce în ce mai ostilă și față de China, din 2010. Factorii de decizie politică din SUA sunt îngrijorați că hegemonia americană ar putea dispărea și ar putea fi înlocuită de către o lume multilaterală”, completează Carl Zha.
Sursa foto: Dreamstime