Ce șanse are România la Euro 2024, după calculele AI?

Naționala României va face primul său meci la Euro 2024 pe 17 iunie, când va întâlni echipa Ucrainei. Următoarele meciuri vor fi împotriva Belgiei și Slovaciei. Calificarea în optimi este asigurată pentru primele două echipe din grupă, în timp ce cele mai bune patru echipe clasate pe locul trei din cele șase grupe vor avansa în etapa următoare.

Cu o victorie, șansele de a avansa din faza grupelor sunt considerabile. Cu toate acestea, conform analizei efectuate de supercomputerul Opta, șansele acordate României sunt de doar 18,3%.

Acest calcul al Inteligenței Artificiale (AI) ia în considerare istoricul participărilor anterioare, în care performanțele echipei noastre au fost destul de modeste.

Echipa națională a României deține cea mai scăzută rată de victorii la Campionatul European dintre toate echipele participante care au participat la cel puțin două ediții ale turneului final: doar 6%. Mai precis, din cele 16 meciuri jucate la Euro, România a obținut o singură victorie, într-un meci împotriva Angliei, în 2000.

Naționala României are 0,5% șanse să ia trofeul

Echipa condusă de Edi Iordănescu este evaluată cu șanse de 5,6% pentru a ajunge în semifinale și cu 1,6% pentru a accede în finală.

Conform supercomputerului, șansele „tricolorilor” de a câștiga trofeul sunt minime, doar 0,5%.

Echipele considerate a fi sub noi în ierarhia șanselor sunt:

  • Slovenia (cu șanse de 0,4%)
  • Slovacia (cu 0,3% șanse)
  • Albania (cu 0,2%)
  • și Georgia (cu 0,1%)

Favorita principală a Inteligenței Artificiale este Anglia.

”România va trebui să-și inverseze istoricul turneelor ​​pentru a progresa. Rata de victorie a meciurilor de doar 6% la Euro, o victorie din 16, este cea mai mică dintre orice echipă care a concurat în mai cel puțin două turnee finale. România are, de asemenea, cel mai mic raport de goluri pe meci (0,63) dintre toate echipele naționale care au jucat mai mult de 10 meciuri la turneul final, marcând doar 10 goluri în 16 meciuri”, a fost comentariul celor de la Optascore.

Belgia, echipa considerată favorita grupei noastre, are șanse de 48,5% să avanseze din faza grupelor. Ucraina este cotată ca a doua favorită, cu 26% șanse de a trece mai departe. Naționala României va juca împotriva Ucrainei în meciul de debut la Euro 2024. Echipa lui Edi Iordănescu va întâlni astăzi, de la ora 21.00, Liechtenstein, pe Stadionul Ghencea.

nationala romaniei
SURSA FOTO: Dreamstime

Care este programul Grupei E de la Euro 2024?

  • 17 iunie, ora 16.00: ROMÂNIA – Ucraina, Munchen
  • 17 iunie, ora 19.00: Belgia – Slovacia, Frankfurt
  • 22 iunie, ora 16.00: Slovacia – Ucraina, Dusseldorf
  • 22 iunie, ora 22.00: Belgia – ROMÂNIA, Koln
  • 26 iunie, ora 19.00: Slovacia – ROMÂNIA, Frankfurt
  • 26 iunie, ora 19.00: Belgia – Ucraina, Stuttgart