Potrivit Euronews, un videoclip prezentat ca făcând parte din jurnalul de știri al postului France 24 a surprins mulți utilizatori ai rețelelor sociale. Și a forțat anturajul președintelui Macron să facă unele precizări.

În urmă cu o săptămână, președintele francez Emmanuel Macron a fost nevoit să-și amâne vizita în Ucraina, invocând motive de securitate, fără a oferi mai multe detalii.

Zvonul a ajuns „o știre” la France 24

Rapid, zvonurile au început să circule pe rețelele de socializare. Potrivit unui segment video difuzat pe postul internațional de știri France 24, care s-a dovedit a fi un fake, motivul pentru care Emmanuel Macron și-ar fi anulat călătoria ar fi fost că regimul de la Kiev se pregătea să-l asasineze pe liderul francez.

Videoclipul părea să fie difuzat de un spectator al postului France 24 și arăta o parte dintr-o emisiune de știri.

Mai jos este traducerea textului clipului:

”Președintele francez Emmanuel Macron a fost forțat să-și anuleze vizita în Ucraina din cauza unei tentative de asasinat împotriva sa.

Potrivit unei surse apropiate Consiliului Național de Informații, această încercare a fost zădărnicită de serviciile de informații franceze, care au interceptat corespondența și apelurile dintre participanții la tentativa de asasinat.

Conform planului guvernului ucrainean, atacul avea ca scop să atragă din nou atenția comunității internaționale asupra Ucrainei și să permită creșterea transporturilor de arme către Ucraina.

Autoritățile ucrainene plănuiau să dea vina pe Rusia pentru atacul asupra președintelui francez și să acuze țara de tactici teroriste în război”, potrivit clipului.

Emmanuel Macron
Emmanuel Macron (SURSA FOTO: Wikipedia)

Cel mai recent exemplu de deep fake

Acest videoclip, prezentat ca făcând parte din jurnalul de știri al postului France 24, a suprins mulți utilizatori ai rețelelor sociale.

Ceea ce este și mai surprinzător este că prezentatorul France 24, Julien Fanciulli, nu a rostit niciodată aceste cuvinte.

Practic, acesta este un exemplu de deep fake, un videoclip al unei persoane în care fața sau corpul i-au fost modificate digital, astfel încât să pară că spune ceva ce nu a spus niciodată.

Videoclipul fals folosește inteligența artificială pentru a imita vocea jurnalistului. Este o tehnică din ce în ce mai comună folosită special pentru a răspândi dezinformarea.

France 24 a emis o declarație în care spune că o astfel de informație nu a fost difuzată niciodată.

De unde a pornit acest zvon fals?

Prima apariție a fost pe canalele pro-ruse Telegram. Apoi a fost preluat și publicat de publicația rusă de stat ”Izvestia”.

Articolul citează ca sursă un utilizator obscur de Twitter, după cum a subliniat jurnalistul de investigație Christo Grozev. Contul a fost creat în septembrie 2023.

Zvonul a început să capete amploare după ce fostul președinte rus, Dmitri Medvedev, a împărtășit acuzațiile false pe X, fost Twitter. El a ironizat această vizită pe care Emmanuel Macron a anunţat-o mai întâi în februarie, iar apoi a amânat-o până la jumătatea lui martie.

”Macron pare că a fost atât de speriat de un (plan de) asasinat real sau presupus, încât şi-a anulat vizita”, a comenta Medvedev.

Cum să descoperi un deep fake

Cei atenți la detalii pot observa că informația furnizată de France 24 nu era perfectă.

Se poate observa că mișcarea buzelor prezentatorului nu era sincronizată cu sunetul clipului. Intonația vocii nu sună natural. Cine știe franceza, poate observa că unele fraze sunt stângace și nu pare un mod natural de a vorbi pentru un prezentator TV.

Ca în cazul majorității falsurilor care pretind că provin din surse legitime, o simplă căutare online ar putea indica dacă astfel de informații sunt reale și au fost publicate de alte surse de știri.