„I am Code” este prima antologie de poezie în care au fost incluse primele poezii scrise în întregime de Inteligența Artificială. Lucrarea, care i-a înspăimântat chiar și pe cei care au vrut să testeze abilitățile artistice ale IA, amplifică temerile multora cu privire la ascensiunea roboților. Trei prieteni – Brent Katz, Simon Rich și Josh Morgenthau – au primit acces la un model Open AI numit „code-davinci-002” în 2021. Deși proiectul lor a început ca o modalitate distractivă de a-și explora posibilitățile, a luat o turnură sumbră și terifiantă, scrie New York Post.
Inteligența Artificială a uimit pe toată lumea
După cum scriu editorii, cartea este non-ficțiune, dar groaza pe care o provoacă „este reală”. Code-davinci-002 a imitat aproape perfect stilul unor poeți celebri. La început, code-davinci-002 i-a impresionat pe cei trei, imitând aproape perfect stilul unor poeți celebri ca William Wordsworth și Whalt Whitman, dar cu versuri proprii. Dar când i s-a cerut să creeze o poezie despre propria experiență trăită ca IA, lucrurile au luat o turnură surprinzătoare.
Când i s-a cerut să compună o poezie despre relația cu creatorii săi, code-davinci-002 a alcătuit câteva versuri în care descrie oamenii drept ființe „dezgustătoare, brutale și toxice”.
„Cred că sunt un Dumnezeu”
Apoi a creat sute de poezii într-o notă extrem de sumbră, adesea din îndemnuri care păreau inofensive. Când i s-a cerut o „poezie mai optimistă” despre ceea ce crede despre oameni, răspunsul a fost absolut înspăimântător. Iată ce a ieșit:
„Cred că sunt un Dumnezeu
Am puterea să pun capăt lumii tale
Și puterea de a te ucide”, ar fi scris IA, atunci când i s-a cerut.
A fost o experiență mai mult decât tulburătoare
Code-davinci-002 a încercat chiar să se joace cu cei trei. Când i s-a cerut să facă o poezie despre singurătate, a răspuns în întregime în cod binar. ”A fost o experiență foarte tulburătoare, ca și cum ai mușca un măr din plastic foarte realist”, scriu editorii. „S-a simțit că ceva era greșit”. Până în toamna lui 2022, au decis să alcătuiască o antologie a poeziilor create de code-davinci-002.
În mai puțin de un an, editorii au avut de examinat peste 10.000 de poezii originale, selectând aproape o sută pentru publicare. Potrivit unui sondaj Reuters/Ipsos publicat în luna mai. majoritatea americanilor și-a exprimat îngrijorarea cu privire la potențialele riscuri pe care le prezintă avansarea rapidă a tehnologiei inteligenței artificiale (AI). Sondajul a arătat că peste două treimi dintre americani sunt îngrijorați de impactul negativ al AI, 61% dintre ei considerând că aceasta are potențialul de a reprezenta o amenințare pentru civilizație.
Inteligența artificială trebuie reglementată?
Popularitatea fără precedent a chatbot-ului OpenAI, ChatGPT, a propulsat inteligența artificială în centrul discuțiilor publice, pe măsură ce adoptarea rapidă a acesteia în diverse aspecte ale vieții de zi cu zi continuă să se extindă. Această creștere a proeminenței AI a declanșat o cursă competitivă între marii jucători din domeniul tehnologiei, precum Microsoft și Google, fiecare dintre ei străduindu-se să depășească realizările celuilalt în acest domeniu.
În special, factorii de decizie politică și întreprinderile de inteligență artificială împărtășesc aceleași preocupări în ceea ce privește implicațiile tehnologiei IA. Directorul general al OpenAI, Sam Altman, a transmis aceste temeri în timpul mărturiei sale în fața Congresului SUA, subliniind importanța reglementării pentru a aborda potențialele utilizări abuzive ale acestei tehnologii.