Inteligența artificială ar putea ajuta medicii în diagnosticarea timpurie a autismului

medici, inteligență artificială

Sursă: Dreamstime

Acesta trebuie să fie rolul Inteligenței Artificiale în dezvoltarea căreia se injectează în ultima vreme miliarde. Inteligența Artificială ar putea descoperi mult mai repede autismul, iar medicii ar putea diagnostica de timpuriu persoanele care fac parte din spectrul autismului.

Inteligența artificială depistează autismul

Medicii ar putea fi ajutați de inteligența artificială să diagnosticheze mult mai devreme autismul. Un sistem de inteligenţă artificială (AI) dezvoltat de curând a diagnosticat cu exactitate copiii cu vârste cuprinse între 24 şi 48 de luni cu autism. Acurateţea diagnosticelor este de 98,5%. Sistemul analizează scanările RMN ale creierului. Cercetarea va fi prezentată săptămâna viitoare la reuniunea anuală a Societăţii de Radiologie din America de Nord (RSNA).

Specialiștii au dezvoltat sistemul inteligent în trei etape, pentru a analiza şi clasifica scanările RMN cu tensor de difuzie (DT-MRI) al creierului.

DT-MRI este o tehnică specială care detectează modul în care apa se deplasează de-a lungul traiectelor de materie albă din creier.

Inteligenţa artificială presupune izolarea imaginilor de ţesut cerebral din scanările DT-MRI. Apoi, extrage markerii imagistici care indică nivelul de conectivitate dintre regiunile cerebrale.

Un algoritm de învăţare automată compară modelele markerilor din creierul copiilor cu autism cu cele din creierele normal dezvoltate.

„Autismul este, în primul rând, o boală a conexiunilor necorespunzătoare în creier”, explică doctorul Gregory N. Barnes, profesor de neurologie şi director al Centrului de autism din Louisville.

Potrivit lui Barnes, DT-MRI captează conexiunile anormale care duc la simptomele pe care le au adesea copiii cu autism. Este vorba, în primul rând, despre comunicarea socială deficitară şi comportamentele repetitive.

Cercetătorii au aplicat această metodologie la scanările cerebrale DT-MRI ale 226 de copii cu vârste cuprinse între 24 şi 48 de luni.

Setul de date a inclus scanările a 126 de copii afectaţi de autism şi 100 de copii cu dezvoltare normală. Tehnologia a demonstrat o sensibilitate de 97%, o specificitate de 98%. Și o acurateţe generală de 98,5% în identificarea copiilor cu autism.

Potrivit specialiştilor, abordarea reprezintă un nou progres. Care permite detectarea timpurie a autismului la copiii cu vârsta sub doi ani.

Autismul poate fi diagnosticat cu greu înainte de 3 ani

Autorii specifică faptul că, o intervenţie terapeutică înainte de vârsta de trei ani poate duce la rezultate mai bune. Au inclus aici și potenţialul ca persoanele cu autism să obţină o mai mare independenţă şi un IQ mai ridicat.

Potrivit unui raport, mai puţin de jumătate dintre copiii cu tulburări din spectrul autist au primit o evaluare a dezvoltării până la vârsta de trei ani. Iar 30% dintre copiii care au îndeplinit criteriile pentru tulburări din spectrul autist nu au primit un diagnostic oficial până la vârsta de 8 ani.

„Ideea din spatele intervenţiei timpurii este de a profita de plasticitatea creierului, sau de capacitatea creierului de a normaliza funcţia cu ajutorul terapiei. Imagistica oferă promisiunea de a detecta rapid autismul într-un mod obiectiv”, a declarat dr. Barnes.

Cercetătorii spun că sugarii şi copiii mici cu autism primesc un diagnostic întârziat din mai multe motive. Unul dintre ele este lipsa de lăţime de bandă la centrele de testare.

Cercetătorii lucrează acum la obţinerea autorizării din partea Administraţiei americane de reglementare FDA, în vederea comercializării acestui software inteligent.