Inteligența artificială ar putea fi ultima șansă a umanității. Lumea trebuie să reducă emisiile de gaze cu efect de seră până în 2030 pentru a îndeplini obiectivele Acordului de la Paris. Dar, pe baza traiectoriilor actuale, emisiile vor crește cu 10% în următorii opt ani. Acest lucru nu va face decât să accelereze secetele, inundațiile, căldura extremă și alte efecte devastatoare pe întreg globul.

În acest context, este necesară o accelerare pe toate fronturile acțiunii climatice. Una dintre oportunități o reprezintă inteligența artificială, potrivit Fortune.

IA ar putea atenua cu până la 10% din emisiile globale de gaze cu efect de seră

Cercetările arată că, prin extinderea aplicațiilor și tehnologiei, IA ar putea atenua cu 5 până la 10% din emisiile globale de gaze cu efect de seră, până în 2030 – echivalentul emisiilor totale anuale ale Uniunii Europene.

Pentru prima dată, IA a fost evidențiată la COP28 ca una dintre potențialele soluții pentru abordarea schimbărilor climatice, Convenția-cadru a Națiunilor Unite privind schimbările climatice (UNFCCC) anunțând Marea Provocare a inovației IA pentru a identifica și sprijini dezvoltarea unor soluții bazate pe inteligență artificială.

Inversarea traiectoriei emisiilor îi va determina pe toți cei implicați să vâslească barca în aceeași direcție. Este vorba despre:

  • oficiali guvernamentali
  • lideri de afaceri
  • tehnologie

În primul rând, politicile trebuie să permită inovarea și adoptarea AI pentru aplicații pozitive pentru climă. Cadrele de partajare a datelor, investițiile în cercetare, accesul la tehnologie la prețuri accesibile și inițiativele educaționale sunt necesare pentru a stimula dezvoltarea și implementarea.

Stabilirea domeniilor prioritare în care IA poate promova eficient acțiunile climatice

În absența unor obiective clare comunitare, naționale sau sectoriale pentru acțiunile climatice, inovația bazată pe inteligență artificială ar putea merge în direcții diferite.

Alocarea resurselor ar fi ineficientă. Stabilirea domeniilor prioritare de inovare în care IA ar putea promova imediat și eficient acțiunile climatice cum ar fi:

  • exploatarea IA pentru agricultura rezistentă la inundații
  • adaptarea la schimbările climatice
  • accelerarea tranziției energetice – poate debloca resursele, subliniază publicația

În al doilea rând, factorii de decizie politică ar trebui să accelereze impactul IA asupra climei, acordând prioritate utilizării cu potențial ridicat și încorporând cerințele de eficiență și optimizare în reglementările industriale.

Procesele existente și infrastructura moștenită din sectoarele cu emisii mari, cum ar fi aviația, producția de energie electrică și construcțiile, ar putea fi îmbunătățite cu ajutorul inteligenței artificiale.

În al treilea rând, factorii de decizie pot contribui, asigurându-se că resursele de calcul necesare pentru progresele IA sunt alimentate de energie fără carbon, de exemplu, prin îmbunătățiri ale rețelelor electrice, cum ar fi o mai bună gestionare a sarcinii pe care IA o poate permite.

IA stimulează deja progresul, ajutând indivizii să obțină informații mai bune și mai utile, companiile să își optimizeze operațiunile, iar guvernele și alte organizații să îmbunătățească predicția și prognoza.

inteligenta artificiala
SURSA FOTO: Dreamstime

Singapore folosește IA

Legea privind eficiența energetică din Germania include reglementări specifice care impun centrelor de date să achiziționeze energie regenerabilă și impune reutilizarea căldurii pe care o generează.

Singapore folosește IA pentru a prezice inundațiile și a testa infrastructura rezistentă la inundații. Lisabona utilizează IA pentru a-și face inventarul actual de panouri solare și a evalua potențialul de creștere a acestora. Datele colectate sunt apoi utilizate pentru a elabora previziuni pentru furnizarea energiei regenerabile. La rândul său, informează:

  • codurile de construcție
  • bugetele de stimulente

Filipine susține utilizarea IA pentru a aborda provocările de adaptare la schimbările climatice și reducerea riscului de dezastre.

Factorii politici la nivel global s-au concentrat pe promovarea dezvoltării responsabile a inteligenței artificiale. Ar trebui să urmărească și o agendă politică, pentru a valorifica potențialul IA de a rezolva provocări precum schimbările climatice. Ar obține, astfel, un atu vital pentru obiectivele de reducere semnificativă a emisiilor în acest deceniu.