Vin vești bune de la BCE privind evoluția inflației

Economistul șef Philip Lane dă vești pozitive despre inflație. El a anunțat că modelul de inteligență artificială (AI) al BCE (Băncii Centrale Europene) sugerează că inflația în zona euro ar putea să scadă mai rapid decât estimările BCE.

Există, însă, un nivel ridicat de incertitudine, conform agenției Reuters.

Este prima dată când un oficial al BCE comentează previziunile generate de noul model de învățare automată al băncii. Acesta utilizează aproximativ 60 de variabile pentru a analiza modificările pe care algoritmii tradiționali nu le pot detecta.

Lane a prezentat dispozitivul care indică faptul că estimările AI arată un nivel al inflației mai scăzut. Ele sunt mai mici decât proiecțiile macroeconomice oficiale ale BCE până în luna iunie și apropiat de ținta de 2%. Totuși, există o varietate largă de rezultate posibile.

inteligenta artificiala
SURSA FOTO: Dreamstime

În trimestrul doi din 2024, BCE prognozează o rată a inflației de 2,7%. Mai mare decât cea anticipată de economiștii intervievați de Reuters. Aceștia estimau 2,3%, și decât cea generată de modelul AI.

Investitorii prevăd că BCE va reduce dobânzile de cel puțin cinci ori în acest an. Prima mutare probabilă este în aprilie. Aceștia ar putea fi încurajați de aceste noi previziuni furnizate de calculator.

Cu toate acestea, Lane a subliniat că distribuirea largă a rezultatelor posibile trebuie făcută cu prudență. El a menționat:

„Există multe variabile aici, așteptăm datele pentru a furniza noi previziuni, deoarece nu ar fi înțelept să te bazezi exclusiv pe acest centru de distribuție.”

Perturbările din Marea Roșie nu au avut impact

Modelul menționat de Lane a fost dezvoltat de economiștii BCE Michele Lenza, Ines Moutachaker și Joan Paredes și a fost prezentat anul trecut.

De asemenea, Lane a declarat că perturbările în transporturile maritime înregistrate la Marea Roșie nu au avut până în prezent un impact semnificativ asupra proiecțiilor privind inflația în Europa.

Datele preliminare publicate joi de Eurostat arată că rata anuală a inflației în zona euro a fost de 2,8% în luna trecută, în scădere față de 2,9% în decembrie, și este în concordanță cu estimările.

Inflația de bază, adică ceea ce rămâne după ce sunt eliminate prețurile pentru bunuri volatile precum energia și alimentele, a scăzut la 3,3% în ianuarie, față de 3,4% în decembrie, în timp ce analiștii se așteptau ca luna trecută să coboare la 3,2%.

Inflația de bază este un indicator urmărit cu atenție de către BCE în elaborarea deciziilor sale de politică monetară.