Calculatorul care îți spune data morții! A fost dezvoltat un calculator AI care se bazează pe tehnologia din spatele ChatGPT. Acesta are capacitatea de a prezice momentul morții unei persoane. Experții explică modul lui de funcționare.
A apărut calculatorul de Inteligență Artificială care îți spune când vei muri
Inteligența Artificială îți prezice data morții. Dezvoltatorii acestei tehnologii au introdus un nou algoritm, denumit „life2vec”. El funcționează prin analizarea unor informații despre viața unei persoane.
Acesta utilizează informații precum venitul, profesia, locul de rezidență și istoria medicală pentru a estima durata de viață a individului, cu o precizie de 78%.
Pleacând de la aceste date despre o persoană, calculatorul poate face estimări precise cu privire la momentul decesului, cu o precizie semnificativă, conform New York Post.
Sune Lehmann, conducătorul studiului intitulat „Using sequence of life-events to predict human lives”, a oferit mai multe informații despre acest proiect.
„Folosim tehnologia de la baza ChatGPT (ceva numit modele de transformare) pentru a analiza viața oamenilor, prin reprezentarea fiecărei persoane drept secvența evenimentelor care au loc în timpul vieții lor. (…)
Folosim faptul că, dintr-un anumit punct de vedere, viețile umane sunt similare cu limbajul. (…) Așa cum cuvintele vin unul după altul în propoziții, așa evenimentele vin unul după altul în viața umană”, a spus omul de știință.
Calculatorul a fost deja testat și a dovedit o precizie remarcabilă
Conform cercetătorului, calculatorul a făcut prognoze aproape perfecte în ceea ce privește subiecții și momentul decesului lor. Totuși, potrivit lui, calculatorul poate fi utilizat și pentru alte tipuri de predicții.
„Acest model poate prezice aproape orice. (…) Am prezis moartea pentru că e ceva la care oamenii au lucrat mulți ani (de exemplu, companiile de asigurări). (…) Așa că știam cam ce se poate face”, a adăugat Lehmann.
Echipa condusă de Lehmann a dezvoltat acest calculator AI capabil să anticipeze momentul decesului pe baza a 6 milioane de date colectate de la cetățenii danezi.
Subiecții implicați în studiu prezentau diferențe semnificative din punct de vedere sociodemografic, iar cercetarea a acoperit perioada 2008-2020.
Pentru analiză, s-a utilizat algoritmul „life2vec” pentru a identifica persoanele care ar fi susceptibile să trăiască cel puțin 4 ani după data de 1 ianuarie 2016.
Life2vec, bazându-se pe aceste date, a anticipat cu precizie aproape perfectă pe subiecții care au decedat până în 2020.
Conform studiului, printre factorii care au influențat o durată de viață mai scurtă se numără diagnosticul de boală mentală și ocuparea unei profesii calificate. De asemenea, bărbații au o speranță de viață mai scurtă în comparație cu femeile.
Niciunul dintre participanții la studiu nu a fost informat cu privire la predicția realizată de calculator. În prezent, tehnologia nu este disponibilă publicului. Lehmann afirmă că ar fi fost extrem de lipsit de responsabilitate să ofere astfel de informații.