Administrația spațiului cibernetic din China (CAC) a avut un proiect de norme mult mai strict în luna aprilie, însă noile reglementări provizorii au fost relaxate şi vor intra în vigoare din 15 august.

Inteligenţa artificială în China trebuie să fie socialistă şi să nu răstoarne puterea de stat

Schimbările vizează organizațiile care oferă servicii de inteligență artificială generativă publicului. Alte entități care dezvoltă aceeași tehnologie, dar nu pentru utilizarea pe piața de masă, nu intră sub incidența măsurilor.

Este interesant de menţionat că serviciile de inteligenţă artificială generativă vor fi obligate să „adere la valorile fundamentale ale socialismului”. Nu vor avea dreptul să încerce o răsturnare a sistemului socialist şi nici să răstoarne puterea de stat.

Noul regulament a eliminat amenzile care ajungeau până la 100.000 de yuani (13.999 de dolari) pentru încălcările acestor norme, notează agenţia Reuters.

China îşi doreşte să să devină principalul furnizor de inteligență artificială generativă, domeniu dominat în acest moment de către Statele Unite.

Totul vine în contextul în care este binecunoscut că Beijingul controlează accesul la internet și răspândirea informațiilor pe întreg teritoriul ţării. Giganţii din domeniul IT chinezesc au primit interzis din partea Guvernului să acceseze ChatGPT de teamă că chatbotul ar putea da „răspunsuri necenzurate”, în ciuda faptului că acest soft nu este disponibil în China.

Regulile impuse de Beijing în domeniul inteligenţei artificiale generative iau în considerare şi importanța drepturilor de proprietate intelectuală a datelor de instruire și interzic utilizarea „algoritmilor, datelor, platformelor și a altor avantaje pentru a pune în aplicare monopolul și concurența neloială”.

Toate datele de instruire trebuie să provină din surse pe care Guvernul chinez le consideră legitime.

Elon Musk se alătură domeniului inteligenţei artificiale, prin intermediul noii sale companii xAI

În tot acest timp, Statele Unite, rivalul pe care China vrea să îl detroneze în acest domeniu, continuă să avanseze. Elon Musk, şeful Tesla, Twitter şi SpaceX, tocmai şi-a lansat un startup de inteligență artificială, denumit xAI.

„Anunț înființarea xAI pentru a înțelege realitatea”, a scris acesta miercuri pe Twitter.

Elon Musk a prezentat o echipă de ingineri de la aceleași mari companii americane de tehnologie pe care speră să le provoace în încercarea sa de a veni construi o alternativă la ChatGPT.

Din echipa xAI fac parte Igor Babuschkin, fost inginer la DeepMind, Tony Wu, care a lucrat la Google, Christian Szegedy, care a fost, la rândul său, cercetător la Google și Greg Yang, care a lucrat anterior la Microsoft.