Inteligența artificială. Un prim acord de reglementare

Inteligența artificială, reflementată? Franța, Germania și Italia au convenit asupra unui acord privind reglementarea IA. Acest acord are potențialul de a intensifica discuțiile la nivelul Uniunii Europene referitoare la reglementarea tehnologiei de acest tip.

Cele trei state susțin angajamente care sunt opționale. Totuși, ele ar putea deveni obligatorii pentru furnizorii de inteligență artificială, de toate felurile, din Uniunea Europeană care aleg să le adopte. Modul în care blocul ar trebui să abordeze aceste aspecte este în discuție și în negociere între Comisia Europeană, Parlamentul European și Consiliul UE.

În luna iunie, Parlamentul European a prezentat o „Lege AI”. Ea vizează să controleze riscurile asociate aplicațiilor de AI. Totodată, se dorește prevenirea efectelor discriminatorii, în timp ce explorează și potențialul inovator al acestei tehnologii.

În cadrul discuțiilor, Parlamentul European a sugerat că un cod de conduită. El ar trebui să devină inițial obligatoriu doar pentru furnizorii de AI de importanță majoră. Aceștia provin în principal din Statele Unite ale Americii.

Cele trei state din Uniunea Europeană au exprimat preocuparea că un asemenea avantaj competitiv aparent acordat furnizorilor mai mici din Europa ar putea avea ca rezultat scăderea încrederii. Implicit, ar duce la un număr mai mic de clienți. Cele trei guverne au susținut că regulile privind conduită și transparență ar trebui să fie obligatorii pentru toți furnizorii, indiferent de dimensiune și țara de proveniență.

În prezent, proiectul prevede că nu ar trebui impuse sancțiuni. Cu toate acestea, în cazul constatării încălcărilor codului de conduită pe anumită perioadă de timp, se poate lua în considerare implementarea unui sistem de sancțiuni.

IA, AI, inteligență artificială
SURSA FOTO: Dreamstime

Monitorizarea conformității cu ajutorul unei autorități europene

Cele trei state doresc ca, în viitor, să fie creată o autoritate europeană. Scopul ei va fi monitorizarea conformității cu standardele.

Două importante ministere din Germania, Ministerul Economiei din Germania, în colaborare cu Ministerul Afacerilor Digitale, consideră că legislația nu ar trebui să controleze în mod direct tehnologia de acest fel. Potrivit lor, se dorește mai degrabă controlarea aplicării și folosirii ei.

Ministrul Afacerilor Digitale, Volker Wissinga precizat că se bucură de faptul că s-a ajuns la un acord cu Franța și Germania pentru a pune limite asupra utilizării Inteligenței Artificiale, în loc să reglementeze în mod direct tehnologia în sine.

„Trebuie să reglementăm aplicaţiile şi nu tehnologia, dacă vrem să jucăm în cea mai mare ligă AI din lume”, a spus Wissing.

La rândul său, secretarul de stat pentru afaceri economice, Franziska Brantner, a subliniat că este esențial să exploatăm oportunitățile oferite de tehnologia Inteligenței Artificiale și, în același timp, să limităm riscurile asociate acesteia.

„Am elaborat o propunere care poate asigura un echilibru între ambele obiective într-un teren tehnologic şi juridic care nu a fost încă definit”, a spus Brantner.

Marea Britanie a găzduit în noiembrie primul său summit privind siguranţa inteligenţei artificiale. În mod similar, Guvernul german organizează în zilele de luni și marți un summit digital la Jena. Acesta are loc în landul Turingia, unde s-au adunat reprezentanți ai politicii, afacerilor și științei.