Conform raportului, între iulie 2021 și iulie 2023, postările pentru angajări în locuri de muncă independente (scriere și codare) au scăzut cu aproximativ 20%. La fel și în job-urile independente legate de arta vizuală.
”Acest lucru se întâmplă mai repede decât întreruperile tehnologice din trecut” a declarat Ozge Demirci, unul dintre co-autorii raportului, profesor de afaceri la Imperial College London, conform Marketplace.
IA generativă are potențialul unic de a afecta toate sectoarele
Demirci susține că, în comparație cu tehnologiile anterioare, ”IA generativă are potențialul unic de a afecta toate sectoarele. De exemplu, comparând impactul AI generativ cu automatizarea robotică, în acele cazuri, cercetătorii au descoperit că o creștere cu 20 de puncte procentuale a adoptării roboților în producție a dus la o scădere de numai aproximativ 3% a angajărilor în industrie”.
”Analizând amploarea și efectele, putem spune că IA generativă poate influența aproape toate locurile de muncă”, a adăugat el.
Dar, când aceste schimbări au loc pe perioade mai lungi de timp, există mai multe oportunități de adaptare la piața muncii. Iată explicația sa:
”Studiul nostru se concentrează pe faptul că ne uităm doar la impactul pe termen scurt în cele opt luni de la introducerea ChatGPT. Putem pretinde că este doar răspunsul anterior al piețelor. Se observă o scădere mare a cererilor, dar începem să vedem că și conținutul locurilor de muncă se schimbă. Evident, există și alte efecte”.
IA poate înlocui unele locuri de muncă?
După cum a precizat Demirci, pe de o parte, AI înlocuiește unele locuri de muncă, în special în domenii care pot fi ușor automatizate. Scrisul este un prim exemplu. ”Este unul dintre cele mai afectate domenii din studiul nostru. Dar, pe de altă parte, AI deschide noi posibilități pentru lucrătorii care pot adopta și încorpora aceste instrumente în abilitățille lor”, explică el.
De exemplu, după lansarea ChatGPT, numărul mediu de aplicații în scris și codare a crescut cu 9%. Așadar, spune el, înseamnă că va fi din ce în ce mai dificil să vă asigurați un loc de muncă în aceste domenii, dar, în același timp, angajatorii sunt dispuși să plătească mai mult pentru aceste locuri de muncă, deoarece necesită seturi de abilități mai complexe sau expertiză AI specifică.
Piața îi va favoriza pe cei care își pot îmbunătăți competențele
Studiul indică faptul că, pe termen scurt, se poate spune că va exista o înlocuire a oamenilor, mai ales în zonele predispuse la automatizare.
”Locurile de muncă care necesită competențe clare, cum ar fi utilizarea ChatGPT, sunt în creștere. Asta poate implica faptul că lucrătorii care pot integra instrumente AI în seturile lor de competențe nu vor fi înlocuiți. Iar pe măsură ce aceste tehnologii evoluează, pot elibera oamenii de povara unor sarcini repetitive. Le permit să se concentreze mai mult pe creativitate și gândire strategică”, mai spune Demirci.
Cu toate acestea, e nevoie de un anumit efort din partea companiilor, deoarece trebuie acum să-și recalifice forța de muncă și să integreze AI cu mare atenție.
”IA generativă poate crește productivitatea multora, dacă reușim să folosim aceste tehnologii în mod eficient și corect. Da, la început, poate părea puțin pesimist, dar dacă aceste instrumente sunt folosite într-un mod corect, pot fi de mare ajutor pentru noi toți”, susține expertul.