Inteligența artificială în instituțiile publice
Ministrul Cercetării, Inovării și Digitalizării, Bogdan Ivan, susține că inteligența artificială (IA) nu va înlocui oamenii de valoare, dar va contribui la reducerea cozilor și la asigurarea unui răspuns prompt din partea instituțiilor.
„Beneficiile pentru români vor însemna timp mai mult pentru lucrurile care contează, eliminarea cozilor și răspuns rapid din partea tuturor instituțiilor.
De asemenea, tehnologia poate automatiza procese, dar nu poate înlocui empatia umană. În schimb, mai puțină birocrație înseamnă mai mult timp alocat de funcționarii publici interacțiunii corecte cu cetățenii”, a declarat ministrul Bogdan Ivan.
Ministrul Digitalizării a participat la evenimentul Google Cloud Day, unde compania americană a prezentat un studiu privind potențialul inteligenței artificiale în administrație. Studiul relevă că aproape 70% dintre sarcinile administrative pot fi optimizate prin automatizare și robotizare și că această tehnologie ar putea genera economii de 660 de milioane de euro în următorii 10 ani.
„Deși inteligența artificială face progrese incredibile, ea nu va putea înlocui niciodată adevărata valoare a oamenilor.
Relațiile umane și colaborarea autentică nu pot fi programate într-un algoritm. IA este doar un instrument puternic dar rămâne doar atât, o unealtă. Oamenii buni vor fi mereu cei care fac diferența, indiferent de cât de avansată devine tehnologia”, a mai spus ministrul.
Viziunea inovatoare a României
Guvernul României a realizat și completat Planul Național de Cercetare, Dezvoltare și Inovare IV (PNCDI IV), asigurând finanțarea unor programe de cercetare prioritare, aliniate cu Agenda Strategică de Cercetare a României și menite să răspundă provocărilor societății.
Astfel, au fost stabilite noi domenii strategice de importanță națională, esențiale în contextul geopolitic actual, precum securitatea cibernetică, tehnologiile cuantice, inteligența artificială și sistemele autonome. De asemenea, în PNCDI IV au fost introduse noi instrumente pentru a consolida baza inovației eficiente, inclusiv transferul tehnologic al rezultatelor cercetării în economie și societate.
Autoritățile române, prin Hotărârea Consiliului Superior de Apărare a Țării nr. 148/27.09.2022, au înființat Comisia Interinstituțională pentru elaborarea Strategiei Naționale a României pentru Inteligență Artificială.
Ulterior, la nivelul Ministerului Cercetării, Inovării și Digitalizării, a fost constituit Consiliul Științific și de Etică în Inteligență Artificială, care include specialiști de renume ce își vor oferi expertiza pentru dezvoltarea domeniului inteligenței artificiale în România.