Inteligența artificială va afecta locurile de muncă
Fondul Monetar Internațional (FMI) a emis un raport în care analizează impactul pe care inteligența artificială îl va avea asupra muncii și lucrătorilor.
Aproximativ 40% dintre ocupațiile existente vor resimți impactul inteligenței artificiale în diverse moduri. Unii lucrători vor experimenta o creștere a eficienței datorită asistenței oferite de AI, în timp ce alții ar putea să își piardă complet locurile de muncă.
Aceste consecințe vor fi mai evidente în țările cu economii mai avansate. În aceste țări, procentul celor afectați ar putea ajunge undeva la 60%.
În schimb, impactul inteligenței artificiale va fi mai redus în economiile în curs de dezvoltare și în țările cu venituri reduse.
În plus, conform aceluiași raport, inteligența artificială va contribui la accentuarea inechităților sociale, subliniind necesitatea ca politicienii să abordeze această problemă cât mai prompt, pentru a preveni posibile tensiuni sociale viitoare.
În timp ce adoptarea reglementărilor pentru inteligența artificială întârzie, Uniunea Europeană este încă în proces de negociere pentru implementarea unor măsuri de protecție. Statele Unite ale Americii (SUA) nu au luat încă o decizie clară cu privire la necesitatea reglementării în acest domeniu.
Acord privind normele pentru un IA de încredere
Deputații europeni au ajuns la un acord politic cu Consiliul cu privire la un proiect de lege care să garanteze că IA în Europa este:
- sigură
- respectă drepturile fundamentale și democrația, în timp ce întreprinderile pot prospera și se pot extinde
Negociatorii Parlamentului și ai Consiliului au ajuns la un acord provizoriu asupra Legii privind inteligența artificială.
Acest regulament are ca scop să asigure că:
- drepturile fundamentale
- democrația
- statul de drept
- durabilitatea mediului sunt protejate de inteligența artificială cu risc ridicat.
Trebuie să stimuleze, în același timp, inovarea și făcând din Europa un lider în acest domeniu.
Normele stabilesc obligații pentru IA în funcție de riscurile potențiale și de nivelul de impact al acesteia, arată Parlamentul European.
Aplicații interzise
Recunoscând potențiala amenințare la adresa drepturilor cetățenilor și a democrației reprezentată de anumite aplicații ale inteligenței artificiale, colegiuitorii au convenit să interzică:
- sistemele de clasificare biometrică care utilizează caracteristici sensibile (de exemplu, convingeri politice, religioase, filozofice, orientare sexuală, rasă)
- extragerea neorientată de imagini faciale de pe internet sau de pe înregistrările CCTV pentru a crea baze de date de recunoaștere facială
- recunoașterea emoțiilor la locul de muncă și în instituțiile de învățământ
- scorarea socială pe baza comportamentului social sau a caracteristicilor personale
- sisteme de inteligență artificială care manipulează comportamentul uman pentru a eluda liberul arbitru al acestuia
- IA utilizată pentru a exploata vulnerabilitățile oamenilor (din cauza vârstei, a handicapului, a situației sociale sau economice a acestora)