Profesorii, psihologii școlari și judecătorii sunt printre cei mai expuși riscului
O echipă de cercetători de la Universitatea Princeton a realizat o metodologie de expunere profesională la IA, legând 10 aplicații bazate pe inteligență artificială, cum ar fi modelarea limbajului, de 52 de abilități umane, pentru a înțelege dacă între ele există o legătură strânsă.
Rezultatele au arătat că profesorii, psihologii școlari și judecătorii sunt printre cei mai expuși riscului, scrie Daily Mail.
Temerile că mașinăriile ar putea să ducă la dispariția unor meserii au crescut în întreaga lume, în urma lansării ChatGPT și a capacității sale de a îndeplini sarcini profesionale, cum ar fi scrierea de e-mailuri și CV-uri.
ChatGPT face parte dintr-o nouă generație de sisteme de inteligență artificială care pot conversa, pot genera text lizibil la cerere și chiar pot produce imagini și videoclipuri inedite pe baza a ceea ce au învățat dintr-o bază de date vastă de cărți digitale, scrieri online și alte mijloace media.
Inteligența artificială poate înlocui munca făcută de oameni
Efectul AI asupra muncii va fi, probabil, cu mai multe fațete. În unele cazuri, inteligența artificială poate înlocui munca făcută de oameni, iar în alte cazuri poate completa anumite meserii făcute de oameni”, se arată în studiul publicat recent.
„Un exemplu edificator al modului în care IA continuă să avanseze sunt îmbunătățirile recente ale modelării limbajului AI. Iar ChatGPT, sistemul lansat de Open AI la sfârșitul anului 2022, a generat numeroase controverse”, explică autorii.
Modul în care chatbot-uri precum ChatGPT afectează unele meserii
Cele 10 aplicații AI includ: jocuri de strategie abstractă, jocuri video în timp real, recunoașterea imaginilor, răspuns vizual la întrebări, generare de imagini, înțelegere a lecturii, modelare a limbii, traducere, recunoaștere a vorbirii și recunoașterea instrumentală a unei compoziții muzicale.
Cele 52 de abilități umane includ exemple precum înțelegerea orală, exprimarea orală, raționamentul inductiv și stabilitatea braț-mână. Cercetătorii au adăugat apoi modelarea lingvistică, arătând modul în care chatbot- uri precum ChatGPT afectează unele meserii.
Lista de modelare lingvistică a observat mai multe lucruri legate de educație.
Ce a reușit să facă IA
Observațiile echipei indică faptul că „ocupațiile din domeniul educației riscă să fie mai afectate de progresele în modelarea lingvistică”. De aceea, meseria de profesor este cea mai supusă riscului. Kevin Bryan, profesor asociat la Universitatea din Toronto, care a condus un program de antreprenoriat bazat pe inteligență artificială, s-a declarat „șocat” de capacitățile ChatGPT după ce l-a testat, punând IA să scrie mai multe răspunsuri la examen.
Inteligența artificială nu este încă capabilă să înlocuiască judecătorii umani, dar tehnologia este utilă în sala de judecată în diferite moduri. La începutul acestei luni, un judecător din Columbia a dezvăluit că a folosit ChatGPT pentru a-l ajuta să decidă într-un caz care implica un copil autist.
IA are potențialul de a elimina locurile de muncă în care oamenii își câștigă existența scriind diferite rapoarte, de la consultanți salariali din departamentele de servicii publice și corporații, până la medici generaliști din suburbii. Jurnalismul este și el amenințat, inteligența artificială fiind capabilă să facă știri sportive și să facă un rezumat al mișcărilor de pe piața bursieră.