Un raport Goldman Sachs estimează că IA ar putea înlocui 300 de milioane de muncitori. Utilizarea tehnologiei IA ar putea să stimuleze creşterea productivităţii muncii şi să crească, in timp, PIB-ul global cu până la 7%, a menţionat raportul Goldman Sachs. Anticiparea modului în care vor arăta locurile de muncă peste zece, douăzeci de ani, este totuși destul de dificilă, potrivit Foxnews.

Există anumite lucruri la care IA își face deja treaba, cum ar fi codificarea, lucrul cu numerele, scrierea conținutului, dar ar putea face mult mai mult în următorii ani. 80% dintre lucrători vor avea cel puțin 10% din sarcinile lor de muncă afectate de IA, potrivit cercetătorilor de la OpenAI și de la Universitatea din Pennsylvania, conform New York Times. Un alt raport al Goldman Sachs a prezis că IA ar putea afecta 300 de milioane de locuri de muncă.

Prin urmare, sunt probabile schimbări ale pieţelor muncii, deşi, din punct de vedere istoric, progresul tehnologic nu numai că face unele locuri de muncă redundante, ci creează şi altele noi. Utilizarea tehnologiei AI ar putea, de asemenea, să stimuleze creşterea productivităţii muncii şi să crească PIB-ul global cu până la 7%, în timp, a menţionat raportul Goldman Sachs. În SUA, locurile de muncă de birou şi de asistenţă administrativă au cea mai mare proporţie de sarcini care ar putea fi automatizate, cu 46%, urmate de 44% pentru munca juridică şi 37% pentru sarcinile din arhitectură şi inginerie.

Operaţiunile financiare completează primele cinci poziţii

Sectorul ştiinţelor vieţii, fizice şi sociale urmează îndeaproape, cu 36%, iar operaţiunile de afaceri şi financiare completează primele cinci poziţii, cu 35%. La celălalt capăt al scalei, doar 1% din sarcinile din sectorul de curăţare şi întreţinere a clădirilor şi a solului sunt vulnerabile la automatizare. Lucrările de instalare, întreţinere şi reparaţii sunt a doua industrie cel mai puţin afectată, cu 4% din lucrări potenţial afectate, iar construcţiile şi extracţia ocupă locul trei de jos, cu 6%. Datele pentru Europa sunt puţin mai ample, dar prezintă o imagine similară, job-urile de birou fiind cele mai afectate, deoarece 45% din munca lor ar putea fi automatizată, şi doar 4% din munca din sectorul meşteşugurilor şi meseriilor conexe fiind vulnerabilă. În general, 24% din munca în Europa ar putea fi automatizată – chiar sub media de 25% din SUA. Aceste cifre se schimbă atunci când ne uităm la automatizarea prin IA la scară globală. ”Estimările noastre sugerează intuitiv că mai puţine locuri de muncă de pe pieţele emergente sunt expuse automatizării decât în pieţele dezvoltate, dar că 18% din munca la nivel global ar putea fi automatizată de AI, pe o bază ponderată în funcţie de angajare”, susțin cei de la Goldman Sachs.

IA poate avea aici ultimul cuvânt

Unii cred că AI va prelua complet locurile de muncă, în timp ce alții cred că AI nu o va face, ci doar va crea locuri de muncă diferite decât cele pe care le cunoaștem acum. Lista industriilor pe care IA le va afecta este  una lungă. Iată  cele mai importante sectoare, unde Inteligența Artificială va avea ultimul cuvânt.

  • Juridic
  • Finanţe
  • Sănătate
  • Tehnologie
  • Design grafic
  • Media/film

1. Juridic

Joburile juridice includ o mulțime de cercetări, revizuirea și scrierea de documente și proceduri care ar putea fi automatizate, dacă s-ar folosi IA. Un studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea Princeton, Universitatea din Pennsylvania și Universitatea din New York a ajuns la concluzia că locurile de muncă din domeniul juridic sunt „cele mai expuse” la noua tehnologie. Practic, IA poate elimina o mare parte din munca pe care o face un avocat, cum ar fi cercetarea juridică, colectarea dovezilor și revizuirea contractelor.

2. Finanțe

Joburile din domeniul financiar, cum ar fi cele de contabili și consilieri financiari, se bazează în mare măsură pe date și cifre, două lucruri cu care IA este destul de bună să lucreze. Software-ul AI ar putea introduce și analiză date și poate face recomandări financiare. De fapt, există multe bănci care încorporează deja IA în activitatea lor. Un exemplu este Morgan Stanley, care a folosit chatbot-uri pentru a-i ajuta pe consilieri să efectueze cercetări și să recupereze date, potrivit New York Times.

3. Asistență medicală

Industria de asistență medicală este și ea una care va fi puternic afectată de IA. Există diferite moduri în care IA ar putea fi utilizată în asistența medicală. Unul este cel de a putea face predicții precise pentru a pregăti mai bine spitalele. Inteligența Artificială poate fi folosită și pentru a anticipa câți oameni vor vizita camera de urgență și, de asemenea, pentru a face predicții de tratament pentru pacienți. IA poate fi utilizată pe scară largă în asistența medicală pentru scanări, diagnostice și pentru a comunica mai bine cu pacienții.

4. Tehnologie

Și software-ul și codarea pot fi dezvoltate prin IA într-un ritm rapid, ceea ce înseamnă că multe locuri de muncă tehnologice, cum ar fi programatorii de computere, ar putea fi afectate. IA poate proiecta și construi programe și poate căuta și identifica probleme.

5. Design grafic

DALL-E este doar un exemplu de software IA capabil să genereze imagini în doar câteva secunde. Lucrările de artă create prin IA îi vor afecta pe cei care fac design grafic.

6. Media/film

Aceasta este o industrie vastă, iar IA poate avea impact asupra multor segmente. În ceea ce privește media,  IA a reușit să producă rapid conținut scris. Unele instituții media au început deja să folosească IA pentru a genera conținut, deși multe au fost criticate pentru articolele care conțineau informații false.