În total, Forumul Economic Mondial (WEF) estimează că, până în 2030, „crearea de noi locuri de muncă și înlocuirea locurilor de muncă” se vor ridica la 22% din totalul locurilor de muncă actuale.
În mod specific, vor fi create 170 de milioane de locuri de muncă, echivalentul a 14% din locurile de muncă actuale. Se preconizează că această creștere va fi compensată de pierderea a 92 de milioane de locuri de muncă, rezultând o creștere netă de 78 de milioane de job-uri până în 2030, scrie FastCompany.
Datele au analizat cum macrotendințele creează noi locuri de muncă
Raportul se bazează pe datele de la peste 1.000 de angajatori de top la nivel mondial, reprezentând peste 14 milioane de lucrători din peste 20 de industrii din 55 de economii globale.
Datele au analizat modul în care macrotendințele influențează locurile de muncă și competențele și ce strategii intenționează să implementeze angajatorii pentru a face față peisajului job-urilor emergente în 2030.
Progresele tehnologice, schimbările demografice, tensiunile geo-economice, incertitudinea economică și tranziția ecologică sunt motori ai acestor schimbări și este de așteptat să remodeleze industriile și profesiile din întreaga lume, potrivit raportului FEM.
Iată un rezumat al unora dintre cele mai importante concluzii
Locuri de muncă în declin
Casierii, funcționarii de la casele de bilete, asistenții administrativi și secretarii executivi sunt de așteptat să înregistreze cea mai mare scădere în cifre absolute.
Job-urile cu cea mai rapidă scădere sunt de așteptat să includă funcționarii serviciilor poștale, casierii băncilor și celor care lucrează în domenii de introducere a datelor.
Job-uri care se preconizează că vor crește
Se preconizează că job-urile din prima linie vor avea cea mai mare creștere în ceea ce privește volumul absolut, inclusiv: muncitori agricoli, șoferi de livrare, muncitori în construcții, agenți de vânzări și lucrători din zona procesării alimentelor.
Job-uri ca asistente medicale, asistenți sociali, consilieri și asistenți de îngrijire personală sunt de așteptat să crească semnificativ în următorii cinci ani, alături de cele de profesori.
Rolurile tehnologiei în era AI
Job-urile legate de tehnologie sunt considerate cele cu cea mai rapidă creștere din punct de vedere procentual și includ: specialiști în big data, ingineri fintech, specialiști AI și învățare automată și dezvoltatori de software și aplicații.
Rolurile de tranziție ecologică și energetică, inclusiv specialiști în vehicule autonome și electrice, ingineri de mediu și ingineri în energie regenerabilă, figurează, de asemenea, printre locurile de top cu cea mai rapidă creștere.
Cele mai solicitate competențe pentru angajatori
Raportul a constatat că cele mai solicitate competențe și domeniile de creștere vor fi în tehnologia în AI, big data și cybersecurity, iar 41% dintre angajatori intenționează să reducă dimensiunea, pe măsură ce AI automatizează sarcinile existente.
Dar abilitățile umane precum gândirea critică și creativă, inclusiv reziliența, flexibilitatea și agilitatea rămân foarte căutate.
De fapt, gândirea analitică este cea mai căutată abilitate de bază în rândul angajatorilor, 7 din 10 companii considerând-o esențială.
În medie, lucrătorii se pot aștepta ca 39% din seturile lor de competențe să fie transformate sau să devină depășite în următorii 5 ani.
Cu toate acestea, „instabilitatea competențelor” a scăzut de la 44%, în 2023, așa cum se spune în ultimul raport al WEF privind viitorul locurilor de muncă. Acest lucru se datorează, probabil, faptului că lucrătorii se „perfecţionează” sau primesc pregătire suplimentară.