Aceste descoperiri au fost făcute prin analiza datelor genetice, folosind un model de învățare automată, care a identificat virusuri nerecunoscute anterior, scrie NeuroscienceNews.

Descoperirile dezvăluie o gamă largă de virusuri în medii extreme din întreaga lume, arătând rezistența și adaptabilitatea virusurilor ARN. Această cercetare deschide calea explorării diversității virale și microbiene, remodelând modul în care oamenii de știință studiază ecosistemele Pământului.

De ce este importantă această descoperire

IA a identificat peste 161.000 de noi specii de virus ARN din datele genetice. Virusurile au fost găsite în medii extreme, evidențiind adaptabilitatea acestora.

Acest studiu este cea mai mare descoperire virală până în prezent, extinzând considerabil cunoștințele despre diversitatea virală.

Inteligența artificială (IA) a fost folosită pentru a dezvălui detalii ale unei ramuri diverse și fundamentale a vieții care trăiește chiar sub picioarele noastre, în fiecare colț al globului.

161.979 de noi specii de virus ARN au fost descoperite folosind un instrument de învățare automată despre care cercetătorii cred că va îmbunătăți considerabil cartografierea vieții pe Pământ și ar putea ajuta la identificarea a milioane de virusuri încă neidentificați.

Studiul este cea mai importantă lucrare privind speciile virusurilor

Publicat în revista Cell și realizat de o echipă internațională de cercetători, studiul este cea mai importantă lucrare privind speciile virusurilor.„Ni s-a oferit o fereastră către o parte altfel ascunsă a vieții de pe pământ, dezvăluind o biodiversitate remarcabilă”, a spus autorul principal, profesorul Edwards Holmes, de la Școala de Științe Medicale din cadrul Facultății de Medicină și Sănătate de la Universitatea din Sydney.

„Este cel mai mare număr de noi specii de virus descoperite într-un singur studiu, extinzând cunoștințele despre virusurile care trăiesc printre noi”, a spus profesorul Holmes.

„A găsi atât de multe virusuri dintr-o singură lovitură este ceva uimitor și e doar vârful icebergului. Putem aplica aceeași abordare pentru identificarea bacteriilor și a paraziților”, a declarat Holmes.

Deși virusurile ARN sunt asociate în mod obișnuit cu bolile umane, se găsesc și în medii extreme din întreaga lume și pot chiar juca roluri-cheie în ecosistemele globale. În acest studiu au fost găsiți trăind în atmosferă, izvoare termale și gurile hidrotermale.

„Este doar un alt exemplu al diversității lor fenomenale și al tenacității de a trăi în cele mai dure condiții, oferind indicii despre cum au apărut virușii și alte forme de viață elementare”, a spus profesorul Holmes.

SURSA FOTO: Dreamstime

LucaProt, un algoritm de învățare profundă, o integrare semnificativă a tehnologiei IA

Cercetătorii au creat un algoritm de învățare profundă, LucaProt, pentru a calcula un număr vast de date de secvență genetică, inclusiv genomuri lungi de virus de până la 47.250 de nucleotide și informații complexe din punct de vedere genomic pentru a descoperi mai mult de 160.000 de viruși.

„Marea majoritate a acestor fuseseră deja secvențiați și erau în baze de date publice, dar erau atât de divergenți încât nimeni nu știa ce sunt”, a spus profesorul Holmes.

„Au cuprins ceea ce se numește adesea secvența „materie întunecată. Metoda noastră AI a reușit să organizeze și să clasifice toate aceste informații disparate, demonstrând din nou semnificația acestei materii întunecate pentru prima dată”, a mai declarat profesorul.

Co-autorul studiului, Dr. Zhao-Rong Li, de la Laboratorul Apsara al Alibaba Cloud Intelligence, a declarat:

„LucaProt reprezintă o integrare semnificativă a tehnologiei de ultimă oră AI și a virologiei, demonstrând că IA poate îndeplini în mod eficient sarcini în explorarea biologică”.