Inteligența Artificială este deja în război

Inteligența Artificială este deja în război. Aceasta este concluzia unei analize din revista Foreignaffairs.  În viitor, scrie publicația, lumea se poate aștepta ca IA să schimbe modul în care America și adversarii săi se confruntă pe câmpul de luptă. Pe scurt, IA a declanșat o revoluție a securității, una care tocmai începe să se desfășoare.

Armata SUA folosește IA pentru a optimiza totul, de la întreținerea echipamentelor până la deciziile bugetare. Analiștii de informații se bazează pe inteligența artificială pentru a scana rapid munți de informații, a identifica modele relevante care le permit să emită judecăți mai bune și mai rapide. În viitor, lumea poate aștepta ca IA să schimbe modul în care Statele Unite și adversarii lor se confruntă pe câmpul de luptă. Pe scurt, IA a declanșat o revoluție a securității – una care tocmai începe să se desfășoare.

Oprirea progresului IA este imposibilă

Pe măsură ce IA a intrat în conștiința publicului, unii cercetători, îngrijorați de pericolele inteligenței artificiale, au cerut o pauză în dezvoltare. Dar oprirea progresului IA este imposibilă: bazele matematice ale AI sunt omniprezente, abilitățile umane de a crea modele AI au proliferat pe scară largă, iar motoarele cercetării și dezvoltării AI – atât creativitatea umană, cât și câștigul comercial – sunt foarte puternice.

Încercarea de a opri progresul ar fi, de asemenea, o greșeală. China lucrează din greu pentru a depăși Statele Unite în domeniul IA, în special când vine vorba de aplicații militare. Dacă va reuși, Beijingul va avea o armată mult mai puternică, capabilă să mărească ritmul și efectul operațiunilor sale. Capacitatea Chinei de a utiliza războiul cibernetic și electronic împotriva rețelelor și infrastructurii critice din SUA ar fi, de asemenea, îmbunătățită, într-un mod foarte periculos. Pe scurt, Pentagonul trebuie să accelereze, nu să încetinească, adoptarea IA în mod responsabil. În caz contrar, Washingtonul ar putea pierde superioritatea militară și ar spulbera ordinea internațională bazată pe reguli.

Pentagonul va trebui să întărească țarcurile IA

Politicienii și oficialii de la Pentagon sunt conștienți de aceste probleme. Liderii Congresului acordă o atenție deosebită inteligenței artificiale și discută cum pot reglementa industria și să o mențină competitivă la nivel global. Efortul de a promova IA și, simultan, de a pune țarcuri în jurul utilizării acesteia este în plină desfășurare.

Pentru a se asigura că aplicațiile IA sunt și sigure, și de succes, Pentagonul va trebui să întărească în continuare țarcurile inteligenței artificiale, să adauge personal tehnic nou și să dezvolte noi modalități de testare și procurare a AI. Timpul este esențial, iar miza este prea mare pentru ca Statele Unite să rămână în urmă.

Inteligența Artificială
SURSĂ FOTO: Dreamstime

IA este pusă la treabă de armata SUA și de serviciile de informații americane

Chiar dacă politicile și reglementările sunt încă la sertar, IA deja transformă securitatea Americii. De exemplu, Forțele Aeriene ale SUA încep să folosească inteligența artificială pentru:

  • a putea aloca resurse
  • a anticipa modul în care o singură decizie poate remodela programul și bugetul.

Astfel, dacă liderii Forțelor Aeriene adaugă o altă escadrilă de avioane F-35, platforma de alocare a resurselor, activată de IA, poate indica imediat costurile directe ale deciziei. De asemenea, poate indica și efectele acesteia asupra personalului, bazelor, disponibilității aeronavelor și altor domenii importante.

Și armata SUA începe să folosească modele IA în întreținerea sistemelor complexe de arme, de la nave, până la avioane de luptă. Programele de inteligență artificială pot:

  • colecta date de la senzorii unei platforme
  • prezice când și ce fel de întreținere va crește disponibilitatea și longevitatea acesteia, reducând în același timp costurile.

IA i-a ajutat pe analiști să prezică invazia Ucrainei cu câteva luni înainte

Comunitatea de informații din SUA și mai multe comandamente din SUA folosesc IA pentru:

  • a cerceta date clasificate și neclasificate
  • a identifica modele de comportament
  • a anticipa evenimente internaționale viitoare.

În comunitatea de informații, IA i-a ajutat pe analiști să:

  • prezică invazia Ucrainei cu câteva luni înainte, permițând Statelor Unite să avertizeze lumea și să-i refuze președintelui rus Vladimir Putin elementul surpriză

În cadrul U.S. Strategic Command, inteligența artificială dezvoltată de Rhombus Power este folosită pentru a ajuta oficialii americani să știe, din timp, mișcarea rachetelor cu arme nucleare.

Ofițerii de informații folosesc deja IA zilnic, pentru a verifica mii de imagini și videoclipuri. În trecut, analiștii trebuiau să urmărească mii de ore de videoclipuri pentru a găsi și a eticheta elemente de interes. Dar acum, cu inteligența artificială, dezvoltatorii pot antrena un model pentru a examina tot acest material și a identifica doar obiectele pe care analistul le caută. În mod normal, ia câteva câteva secunde sau minute.

De asemenea, analistul poate seta modelul AI să trimită o alertă ori de câte ori este găsit un nou obiect de interes într-o anumită zonă geografică. Pe măsură ce aceste modele devin mai precise, au potențialul de a ajuta comandanții americani de pe teren să ia decizii operaționale critice mult mai repede decât poate răspunde un adversar. Astfel, oferă forțelor americane un avantaj extraordinar – poate chiar decisiv.

IA ar putea sprijini operațiunile militare și altfel. De exemplu, dacă un adversar ar bloca sau ar ataca rețelele de comandă, control și comunicații din SUA, IA ar putea activa un agent inteligent de comutare și rutare. IA ar redirecționa fluxul de informații între senzori, factori de decizie și trăgători pentru a se asigura că rămân conectați.