Cu toate acestea, un judecător al unei Curți federale de Apel din Statele Unite consideră că inteligența artificială ar putea ajuta instanțele să decidă cazurile printr-o lentilă originală, analizând modul în care cuvintele sau expresiile au fost folosite istoric, scrie BloombergLaw.

Prezent la un eveniment găzduit de Facultatea de Drept de la Universitatea din Chicago, judecătorul John Bush de la Curtea de Apel din SUA a spus că abordarea originală a interpretării textului „este în concordanță” cu progresele IA.

Originalitatea este un concept juridic, care cere judecătorilor să interpreteze prevederile constituționale așa cum ar fi fost înțelese când au fost redactate.

Acest concept a fost folosit pentru a luarea unor decizii majore, de către judecătorii conservatori, inclusiv decizia Curții Supreme de a anula dreptul constituțional la avort.

Instanțele din SUA se confruntă cu dezvoltarea sistemelor IA generative, cum ar fi ChatGPT

În prezent, ceea ce facem este o muncă „foarte laborioasă, care consumă mult timp” pentru a revizui fiecare utilizare a unui cuvânt sau a unei expresii într-o anumită perioadă istorică, a spus Bush, care a fost numit la Curtea de Apel de fostul președinte, Donald Trump.

În opinia sa, inteligența artificială ar putea „facilita munca de a determina sensul și utilizarea cuvântului”.

Remarcile lui Bush vin în timp ce instanțele din SUA se confruntă cu dezvoltarea sistemelor IA generative, cum ar fi ChatGPT, care creează conținut ca răspuns la solicitările utilizatorilor.

Președintele Curții, John Roberts, a făcut din dezvoltarea inteligenței artificiale un subiect al raportului său de sfârșit de an, declarând că activitatea judiciară „va fi afectată semnificativ de inteligență artificială”.

Inteligența artificială a dus la unele incidente mediatizate

Folosirea IA de către avocați a dus la unele incidente mediatizate, cu erori ale instanțelor, inclusiv un caz de la o instanță federală din Manhattan, când un avocat a depus un rezumat creat de IA, cu citații false, într-un litigiu împotriva unei companii aeriene.

Unele instanțe și judecători federali au adoptat sau au propus ordine care cer avocaților să dezvăluie dacă IA a fost folosită la redactarea unui text.

Aceste ordine au atras unele critici în comunitatea juridică, pentru că sunt prea vagi, descurajând avocații să folosească tehnologia în moduri benefice.

Bush a sugerat că tehnologia ar putea, dacă ar avea o bază de date suficient de cuprinzătoare de scrieri istorice, să arate unui judecător cum ar fi fost înțeleasă o anumită prevedere constituțională, în momentul în care a fost ratificată.

În plus, o astfel de bază de date ar putea să se bazeze pe scrisori personale și alte materiale pentru a arăta modul în care a fost înțeleasă de publicul larg, nu doar de cei care le-au redactat, a spus Bush.

Judecătorii se pot baza pe IA pentru asistență

„Judecătorii se pot baza pe inteligența artificială pentru asistență – o formă de opinie a unor experți, dacă doriți”, a spus Bush. „De exemplu, s-ar putea argumenta că ar fi permis ca un judecător să folosească analiza IA a probabilității statistice, pentru ca un cuvânt sau o expresie să aibă un anumit sens într-o anumită perioadă istorică”, a explicat judecătorul.

În observațiile sale, Bush a admis că IA „nu este, încă, acolo”, citând cazuri în care IA a oferit informații halucinante pentru a răspunde la o întrebare.

„O mare parte din ceea ce am spus astăzi s-ar putea să nu devină realitate. Dar simt că intrăm într-o nouă eră a istoriei omenirii, într-o nouă perioadă de iluminare, dacă vreți”, a spus Bush.