Inteligența artificială va aduce cu sine o modificare a modului în care funcţionează sistemul de justiţie, consideră președintele Curții Supreme de Justiție a Statelor Unite. Vom asista curând chiar la dispariţia judecătorilor? Iată ce spune judecătorul John Roberts.
Inteligența artificială va transforma radical sistemul judiciar, consideră președintele Curții Supreme americane
Inteligența artificială va afecta profund modul în care va funcţiona justiţia. O spune clar chiar președintele Curții Supreme de Justiție a SUA.
Astfel, judecătorul John Roberts consideră, potrivit unui raport de sfârșit de an publicat duminică, 31 decembrie, că Inteligența Artificială (IA) va schimba fundamental sistemul judiciar.
Preşedintele Curţii Supreme a vorbit şi despre o serie de riscuri, precum încălcarea vieții private și „dezumanizarea dreptului”, notează agenţia EFE.
În raportul său anual, John Roberts abordează de obicei „o problemă relevantă pentru întregul sistem judiciar federal”. Anul acesta, el a explorat tema inteligenţei artificiale.
După ce a analizat tehnologiile care au modernizat sistemul în ultimele decenii, judecătorul a pus întrebarea-cheie: Oare „judecătorii vor deveni învechiți”?
Președintele Curții Supreme de Justiție a SUA este de părere că judecătorii umani nu vor dispărea prea curând. Totuşi, activitatea judiciară urmează să se transforme radical.
„Prevăd că judecătorii umani vor mai rămâne o vreme. Dar cu aceeaşi încredere prevăd că activitatea judiciară, în special la nivel de proces, va fi afectată semnificativ de inteligența artificială”, scrie judecătorul John Roberts.
Printre alte aspecte, el a afirmat că Inteligența Artificială va schimba modul în care judecătorii își desfășoară activitatea. Magistratul a subliniat importanța înțelegerii lor cu privire la rolul acestei tehnologii în cauzele pe care le analizează.
Mai mult, John Roberts a anticipat o extindere a accesului la informații pentru avocați și alte părți implicate în sistem.
Magistratul a atras atenţia şi asupra pericolelor ce pândesc sistemul. În ceea ce privește amenințările asociate cu utilizarea IA, Roberts a subliniat că există riscul ca aceasta să încalce dreptul la confidențialitate și să dezumanizeze dreptul.
Ce reprezintă, de fapt, IA?
Inteligența artificială este capacitatea unei mașini de a imita funcții umane, cum ar fi raționamentul, învățarea, planificarea și creativitatea.
IA permite sistemelor tehnice să perceapă mediul în care funcționează, să prelucreze această percepție și să rezolve probleme, acționând pentru a atinge un anumit obiectiv. Calculatorul primește datele (deja pregătite sau colectate prin intermediul propriilor senzori, cum ar fi o cameră video), le prelucrează și reacționează.
Sistemele IA sunt capabile să își adapteze, într-o anumită măsură, comportamentul, analizând efectele acțiunilor anterioare și funcționând autonom.
Unele tehnologii de IA există de peste 50 de ani, însă creșterea puterii de calcul, disponibilitatea unor cantități enorme de date și noii algoritmi au condus la progrese majore în domeniul IA în ultimii ani.