Lumea financiară se schimbă radical. Chiar acum se fac pregătiri pentru ce va urma

inteligenta artificiala

SURSA FOTO: Dreamstime

Inteligența artificială generativă a făcut furori în diverse industrii, oferind o gamă infinită de posibilități. Potențialul său este apreciat mai ales în sectorul serviciilor financiare.

Lumea financiară se schimbă radical. În timp ce această tehnologie este utilizată într-o gamă în continuă expansiune de dispozitive și aplicații, utilizarea ei în lumea financiară ar putea revoluționa modul în care gestionăm banii, luăm decizii de investiții și interacționăm cu instituțiile financiare. Iată ce a arătat un sondaj recent privind impactul IA generative.

IA generativă va afecta în mod semnificativ productivitatea

77% dintre liderii europeni în domeniul serviciilor financiare se așteaptă ca IA generativă să afecteze în mod semnificativ productivitatea și să schimbe lucrurile pe piața muncii, dar multe firme nu au încă planuri de formare a forței de muncă, arată un sondaj EY European Financial Services.

Realizat în luna octombrie, sondajul a analizat opiniile directorilor din 60 de instituții financiare europene, inclusiv firme cotate la bursă, cu o capitalizare de piață totală de 507,7 miliarde de lire sterline.

68% dintre respondenți anticipează că un sfert din toate job-uri vor necesita pregătire sau perfecționare AI

Studiul a constatat că 68% dintre respondenți anticipează că până la un sfert din toate job-uri vor necesita pregătire sau perfecționare AI în următoarele șase până la 12 luni, potrivit CityAm.

Cu toate acestea, mai mult de o treime dintre respondenți au declarat că în prezent nu au planuri pentru a-și pregăti forța de muncă în tehnologii noi AI, în evoluție rapidă, în timp ce 42% și-au descris planurile ca fiind „la început”. 12% dintre respondenți au declarat că au pregătire pentru grupurile țintă și doar 10% au raportat că au dezvoltat planuri în acest sens.

Doar 2% dintre respondenți cred că forța de muncă este complet echipată pentru a contribui la construirea de capabilități AI în cadrul organizației lor.

Sondajul vine înainte de summitul global privind reglementarea IA

Acest sondaj a fost lansat înainte de summitul global al guvernului britanic privind reglementarea IA, care va avea loc săptămâna viitoare. Summitul se va concentra pe ameninţarea existenţială pe care o reprezintă inteligenţa artificială.

Când li s-a cerut să ia în considerare principalele amenințări reprezentate de integrarea IA generativă, șefii europeni ai serviciilor financiare au menționat în special experiența limitată a aplicațiilor și impactul acestora asupra forței de muncă.

Riscuri inerente ale aplicării tehnologiei IA în sectorul financiar

Omar Ali, EY EMEIA Financial Services Managing Partner, a declarat: „După mai bine de trei decenii de transformare digitală majoră a serviciilor financiare, ascensiunea IA generativă necesită un nou set de competențe pentru firme”.

Referindu-se la potențialele implicații etice care decurg din integrarea IA generativă, aproape o cincime dintre respondenți (30%) au susținut că au pus deja în aplicare un cadru de etică AI. 45% dintre respondenți au declarat că firma lor nu a dezvoltat încă un cadru de etică AI.

Cu toate acestea, există riscuri inerente ale tehnologiei IA și aplicării acesteia în sectorul financiar, inclusiv preocupări legate de confidențialitate, opacitatea rezultatelor, amenințări cibernetice unice și potențialul de a crea noi surse și canale de transmitere a riscurilor sistemice. GenAI ar putea agrava unele dintre aceste riscuri și ar putea genera noi tipuri sau riscuri, inclusiv pentru stabilitatea sectorului financiar, consideră o parte din cei chestionați