Inteligența Artificială va înlocui definitiv medicii? Va reuși să revoluționeze asistența medicală

medici, inteligență artificială

Sursă: Dreamstime

Fără cele mai noi instrumente tehnologice, inegalitatea în domeniul asistenței medicale va continua, cu siguranță, să se agraveze. Odată cu dezvoltarea IA, există potențialul de a oferi tuturor oamenilor cel mai bun medic, cele mai bune teste, cele mai bune analize, oriunde în lume și la costuri reduse.

Potrivit unei analize de pe site-ul AndreeesenHorowitz, există numeroși factori care contribuie la creșterea mortalității, cel mai semnificativ fiind lipsa medicilor în locurile potrivite.

Cea mai mare problemă a asistenței medicale din Statele Unite, liderul mondial al inegalității în domeniul sănătății, nu se referă, de fapt, la calitatea îngrijirii. Cea mai mare problemă este accesul la îngrijire. Potrivit CDC, aproape 20% dintre adulții americani nu au o sursă obișnuită de asigurare a asistenței medicale.

Costul în creștere al medicilor (cu 7-10% pe an), al produselor farmaceutice și al tehnologiei medicale se bazează direct așa numita „lege a lui Eroom”, unde costul asistenței medicale crește exponențial. Întrebarea presantă pe care și-o pun astăzi unii oameni este dacă noile tehnologii pot să încetinească sau chiar să inverseze costurile în creștere, pentru a ajuta la democratizarea reală asistenței medicale.

Cei mai bogați oameni își pot permite servicii medicale de top și să zboare în orice colț al lumii pentru a obține părerea mai multor medici renumiți. Din păcate, nu există nicio modalitate prin care acest tip de abordare să fie fezabil din punctul de vedere al costurilor pentru majoritatea oamenilor.

IA poate aduce 50 de experți pentru un singur pacient

Creșterea și accelerarea abilității umane de culegere și analiză a datelor este exact ceea ce fac cel mai bine inteligența artificială și învățarea automată. Aceste sisteme pot aduce 50 de experți pentru un singur pacient – prin codificarea cunoștințelor, taxonomiei și înțelegerii acelor experți. Învățarea automată se bazează pe ceea ce cei mai buni medici au învățat și acum știu: dacă o aluniță cu aspect suspect este malignă sau benignă, dacă o bătăie neregulată inimii ar putea fi fibrilație atrială.

Învățarea automată nu ar fi nimic fără această contribuție umană esențială; tehnologia antrenează și crește cunoștințele celor mai buni medici. Iar IA modernă are capacitatea remarcabilă de a continua să învețe, reușind să identifice noi caracteristici în date care pot oferi cele mai precise diagnostice.

Precum cei mai buni medici, IA poate fi reeducată în mod constant cu noi seturi de date pentru a-și îmbunătăți acuratețea, exact așa cum un doctor învață ceva nou de la fiecare pacient, de la fiecare caz. Capacitatea unică a IA de a aplica metode de serie cronologică, pentru a înțelege abaterea pacientului de la valoarea inițială la un nivel granular, ne poate permite să obținem o înțelegere statistică a cauzalității (ce elemente ale stilului de viață particular și/sau tratamentul au dus la starea actuală a pacientului).

Cu alte cuvinte, în timp ce un medic bun poate ghici că un bărbat ar putea avea cancer de prostată deoarece nivelurile sale de PSA au crescut peste un prag „normal”, un medic și mai bun ar putea suspecta un cancer de prostată nu pentru că nivelurile de PSA au fost ridicate în comparație cu propria sa linie de bază.

IA poate fi replicată, la preț redus

Inteligența artificială înțelege cum te-ai schimbat de-a lungul timpului mai mult decât ar putea să o facă orice om, iar acest lucru este mult mai predictiv. Cel mai important mod în care capabilitățile IA le pot depăși pe cele umane poate fi faptul că IA poate fi replicată, la preț redus. Abordările IA sunt deja conduse de multe ori cu cerințe de calcul relativ modeste, uneori cu un singur GPU (graphics processing unit) sau câteva procesoare. Așa că teleconferințele cu 50 de persoane pentru un singur pacient, care urmăresc starea de sănătate a pacientului de-a lungul vieții, nu mai par acum imposibile, ci ieftine și ușoare.

Vor putea ajunge în orice colț al lumii unde nu există medici, în închisori, în zone rurale sau țări în curs de dezvoltare, nu doar cu un medic, ci cu cel mai bun doctor posibil. Utilizarea inteligenței artificiale ar trebui văzută ca amplificarea și scalarea celor mai bune abilități umane, inclusiv prevenirea, diagnosticarea și tratamentul, de la trimiterea pacienților la medic, în stadii incipiente ale bolii, pentru a îmbunătăți rezultatele, dar și pentru a reduce costurile.

Cu AI, avem potențialul de a oferi tuturor cel mai bun medic, cele mai bune teste, cele mai bune analize, oriunde în lume și la costuri reduse, potențialul de a democratiza cu adevărat asistența medicală.