Interconectorul cu Grecia este, în sfârșit, gata, iar prețul gazelor naturale a scăzut deja cu 32%. Marele anunț a fost făcut de către Ivan Șișkov, ministrul interimar al Dezvoltării Regionale de la Atena.
Interconectorul cu Grecia este gata
Săptămâna aceasta, ministrul interimar al dezvoltării regionale, Ivan Șișkov, a anunțat că gazoductul are emis avizul de utilizare, Actul 16, iar în Comisia pentru Reglementare în Energie și Apă (CREA), directorul Bulgargaz, Denița Zlateva, a spus că prețul gazului pentru octombrie va fi de circa 240 de leva. Conexiunea dintre interconectorul cu Grecia și prețul acestui combustibil se află în aprovizionarea cu gaze din Azerbaidjan.
Conform contractului de 25 de ani cu consorțiul azer pentru livrarea a 1 miliard de metri cubi de gaz pe an, formula utilizată pentru calcularea prețului se bazează pe cotațiile derivatelor alternative ale petrolului, care de un an și ceva sunt mult mai mici decât indicii de gaz ai bursei olandeze TTF. Doar că în același contract scrie că punctul de livrare este Komotini în Grecia.
Întrucât interconectorul nu era gata, punctul de livrare a fost schimbat în Nea Mesemvria, ceea ce a dus la facturarea livrărilor azere la cotații de gaze cu reducere. Inițial, în țară au intrat doar 30% din cantitățile convenite. La ședința deschisă de la CREA, Zlateva a declarat că nivelurile de 240 de leva se datorează cantităților azere, care de la 1 octombrie vor fi livrate la punctul de intrare de la Komotini (începutul conexiunii de gaze cu Grecia – n.red.). Dacă gazul intră prin Siderokastro – Kulata, prețul ar fi de 305,98 de leva.
„Vedeți cât de mare este diferența”, a spus ea. Zlateva a mai declarat că de marți s-a înregistrat o creștere a indicilor bursei olandeze TTF cu 19%, dar compania se referă la indice „cu o lună înainte”. Ea a anunțat că miercuri a început să lucreze comisia de evaluare a firmelor pentru licitația de aprovizionare din noiembrie.
Ar exista mare interes pentru cele patru licitații – cele pe termen scurt pentru noiembrie și decembrie, cea pe termen mediu – pentru 2023, precum și cea de 10 ani.
„Avem companii din întregul spectru – America, Europa, Orientul Mijlociu, China. Sperăm că prin procedurile transparente vom atinge niveluri bune pentru noiembrie. Indiciile sunt că vom realiza acest lucru și pentru decembrie”, a spus ea, adăugând că beneficiile vor fi transmise consumatorilor.
Prețul gazelor naturale a scăzut cu 32%
Președintele CREA, Ivan Ivanov, a declarat că confirmă pe deplin că prețurile TTF au crescut, dar acestea nu ar afecta prețul pentru octombrie. Acesta ar fi bun pentru consumatori.
„Nu pot să nu-mi exprim satisfacția că în octombrie tendința de creștere a fost întreruptă și prețul va fi sub 250 de leva. Acesta este plafonul peste care mediul de afaceri a anunțat că vrea compensații. Putem spune că am trecut de o perioadă foarte grea și avem un orizont în față”, a spus președintele CREA.
Tot săptămâna aceasta s-a anunțat că Bulgaria se numără printre cele 15 țări care au semnat o scrisoare către CE prin care solicită plafonarea prețurilor la gazele naturale. Se cere adoptarea unui aviz cu privire la un plafon de preț cu ridicata la nivel european, înainte de reuniunea de urgență a miniștrilor energiei din blocul comunitar de joi.
Grecia împreună cu Belgia, Italia și Polonia au preluat inițiativa pentru o scrisoare adresată comisarului pentru energie Kadri Simson. Aceasta a fost semnată de miniștrii energiei din Belgia, Bulgaria, Croația, Franța, Grecia, Italia, Letonia, Lituania, Malta, Polonia, Portugalia, România, Slovacia, Slovenia și Spania. Aceștia solicită ca propunerea de plafonare a prețurilor să fie urmată de o propunere legislativă cât mai curând posibil, relatează 24chasa.